Горещи новини

Доц. Кунчев: Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна

| 13:08

Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна. Това каза по време на брифинг главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.„Никой не може да бъде 100 процента сигурен кога ще дойде грипната вълна. Обикновено ноември започваме да хващаме отделни случаи. Декември бройката започва да се увеличава и се достига пикът през януари“, заяви още доцент Ангел Кунчев.

„Не съм склонен да правя прогнози колко ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо се сблъскаха с най-тежката си грипна епидемия от четири години. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните заболявания е намалял“, подчерта главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

„Тази година забелязахме, че в Южното полукълбо, специално в Австралия, Нова Зеландия, се отчете доста сериозен грипен сезон през нашите летни месеци, които са техните зимни месеци. Отчете се грипен сезон, който започна доста по-рано и беше доста интензивен. Сравним с грипния сезон 2017-2018 година. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен“, съобщи д-р Валери Цеков.

„Колко сериозен ще бъде той, ние не можем да кажем със сигурност, но това което видяхме в Южното полукълбо означава, че е много вероятно той да бъде един обичаен грипен сезон с доста висока интензивност на заболяванията“, добави д-р Цеков.

„Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост“, категоричен е доцент Кунчев.

„За момента ситуацията е спокойна, както в България, така и на Балканите, така и в Европа. Това, което предстои да се случи, обикновено ноември започваме да хващаме отделни случаи. Декември бройката се увеличава, за да достигне пика в края на януари или февруари. Най-вероятно ще се случи така и тази година, поради, което е най-подходящо да се имунизираме октомври, ноември, айде с някакво закъснение декември. Най-добре до Коледа всичко да е приключило. Тъй като и нашия организъм има нужда от 3-4 седмици да изгради пълен имунитет. Ние не сме защитени на другия ден след ваксинирането. Това важи за всички ваксини“, каза Кунчев.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!