Горещи новини

Добавят миризми към виртуалната реалност

| 18:49

Шведски учени са разработили технология за добавяне на миризма във виртуална реалност. Иновативната разработка е дело на изследователи от Стокхолмския университет и Университета в Малмьо.За да демонстрират технологията, учените са създали VR игра за дегустация на вино, в която потребителите трябва да познаят аромата на различни напитки, за да получат точки.

В хода на разработката изследователите проектират компактно устройство с четири малки контейнера за ароматни течности. Всеки контейнер е оборудван с клапани, които могат да се отварят под различни ъгли, така че ароматите да се смесват в различни пропорции.

Дизайнът включва и компактен вентилатор, предназначен да подава готовия аромат в тръба в горната част на устройството, която потребителят трябва да приближи до носа си. Може да се използва компютър за управление на устройството.

Разработката е тествана с помощта на опростена игра с виртуална реалност, в която потребителят трябва да познае вида на виното по миризмата, за да получи точки.

Учените са публикували в интернет подробна информация за изследването, заедно с всички чертежи, инструкции и програмния код, така че всеки може да направи подобно устройство за създаване на миризми. Частите на устройството могат да се отпечатат на 3D принтер.

Според екипа, иновативното устройство може да се използва не само в игри, но и за обучение на дегустатори и парфюмеристи, както и за трениране на обонянието при хора, които са загубили чувствителността си към миризми в резултат на коронавирусна инфекция.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!