Горещи новини

Днес Golf става на 50 години – как се разви историята

-15:26-Razloginfo.com

Днес се навършват 50 години от създаването на един от най-емблематичните автомобили в автомобилния свят – Volkswagen Golf Mk1.Започнал серийното си производство на 29 март 1974 г. в завода във Волфсбург, Германия, Golf се превърна в най-продавания автомобил на Volkswagen за всички времена и в най-популярния автомобил в Европа с над 37 милиона продадени бройки. Това е впечатляваща цифра, която се изразява в над 2000 продадени бройки всеки ден през последния половин век.

Днес Golf става на 50 години – как се разви историята - 2

Golf Mk1 се появява като наследник на Beetle, първоначално замислен в края на 60-те години на миналия век с разработения от Porsche прототип EA 266. Този проект за хечбек със средно разположен двигател обаче в крайна сметка е прекратен поради технически проблеми и опасения, свързани с разходите и поддръжката. Въпреки обещаващите си характеристики, нетрадиционната конструкция на EA 266 го прави непрактичен за масово производство и са оцелели само няколко прототипа.

В същото време проектът EA 276, разработен във Волфсбург, се отличава с предно предаване и предно разположен двигател, като е произведен само един прототип. Въпреки че този проект демонстрира по-конвенционална конфигурация, той също е изоставен поради остарялата технология на двигателя.

Днес Golf става на 50 години – как се разви историята - 3

В крайна сметка именно прототипът EA 337, проектиран от Джорджето Джуджаро от Italdesign, полага основите на Golf Mk1, какъвто го познаваме днес. Преминавайки от квадратни към кръгли фарове и притежавайки по-практичен дизайн, Golf Mk1 поставя нови стандарти за компактните автомобили. Въпреки първоначалните разногласия по отношение на елементи от дизайна като фаровете, успехът на Golf затвърждава мястото му в автомобилната история.

Днес Golf става на 50 години – как се разви историята - 4

Самият Джуджаро смята Golf за най-важния автомобил в кариерата си, като приписва на успеха му отварянето на врати за него като дизайнер. Самото име „Golf“ произлиза от немската дума за океанското течение „Гълфстрийм“, отразявайки визията на Volkswagen за автомобил, който ще постави нови стандарти в своя сегмент.

Днес „Голф“ остава неразделна част от гамата на „Фолксваген“, като осмото поколение продължава наследството на своите предшественици. С преминаването на автомобилната индустрия към електрификация се очаква Golf Mk9 да продължи традицията на иновативност и съвършенство, създадена от емблематичните му предшественици.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!