Горещи новини

Днес храмов празник отбелязва църквата „Свето Благовещение Богородично“ в Разлог

-9:08-Razloginfo.com

Днес е Благовещение (Благовец). На този ден своя храмов празник отбелязва църквата „Свето Благовещение Богородично“ в Разлог. Камбанен звън ще оповести Светото Благовещение днес, 25 март. Ще се отслужи празнична света литургия – за здраве и благоденствие на всички жители и гости на община Разлог. Богослужението ще започне от 7.00 ч., а самата Литургия в 9.00 ч.Църквата „Св. Благовещение“ е със забележителна архитектура. Тя е построена е по образец на Варненската митрополия. Инициативата за изграждането й се подема към края на XIX век, когато съществуващата до този момент църква „Свети Георги“ става малка за нарасналото християнско население.

Новият храм е осветен и отваря врати през 1939 г., а цялостното изографисване на стените му продължава до края на 90-те години на XX век.

Камбанарията е висока 26 m. Благой Максимов поема разходите за два големи свещника и три камбани с надпис „Дарение от братя Благой, Михаил и Георги Иванови Максимови“. Най-голямата камбана е 300 kg, средната – 118 kg, а малката – 75 kg. Изработени са от висококачествена мед и английски калай и тоново построени ре, фа, сол.

През 2015 година църквата „Св. Благовещение“ е основно реставрирана. Днес храмът е един от най-привлекателните и красиво изографисани не само в Пиринския край.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!