Горещи новини

Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу Югославия

| 10:51

На днешната дата преди 23 години НАТО отбеляза 50-годишнината от създаването си като бомбардира суверенна Югославия без мандат от ООН и без последвали санкции.Въздушните удари срещу остатъчна Югославия от страна на НАТО са военна операция, извършена от 11 държави-членки на НАТО срещу Съюзна република Югославия по време на войната в Косово. Ударите започват на 24 март 1999 и са прекратени на 11 юни 1999 г. Кодовото название на офанзивата е операция „Съюзна сила“, а в американския щаб тя е известна като операция „Благородна наковалня“. Въздушните удари като военна тактика се различават съществено от стратегическите бомбардировки от времето но Втората световна война.

За първите четири часа са изстреляни над 100 ракети от самолети „F 16″ и „F 117 stelt“, а други 40 са направлявани от спътници и също поразяват цели в Югославия. Поразени са летища, мостове, училища, болници и гъсто населени квартали. Сърбите стояха на мостовете с окачени мишени с надпис „Аз съм сърбин, убийте ме“.

Точният брой на жертвите в тази операция е неизвестен. Според оценките на сръбските власти по време на бомбардировките са загинали около 2500 човека, сред които и 89 деца. Безследно изчезналите също са около 2000. Ранени са били 12 500 човека. Материалните щети от нападението според различни данни се оценява от 30 до 100 милиарда долара.

Използваните бомби са с обеднен уран, като освен разрушенията и човешките жертви, за десетилетие напред е замърсена почвата и водата. И днес голям процент от смъртността в Сърбия, както и в нашите погранични райони се дължи на ракови заболявания причинени от обеднения уран.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!