Горещи новини

Днес започват Параолимпийските игри, четирима българи ще участват

-13:34-Razloginfo.com

На официална церемония в 14:00ч. ще бъдат открити 19-те Параолимпийски игри в Токио. По традиция игрите се провеждат две седмици след Олимпийските игри.

Общо четирима българи ще участват на Параолимпиадата.Ружди Ружди ще защитава олимпийската си титла от Рио 2016-а в тласкането на гюле. Българинът донесе първи златен медал за страната ни на Параолимпийски игри от 2000-а година, когато Иванка Колева отново в тласкането на гюле спечели златото. Състезанието на Ружди е на 27 август.

Християн Стоянов и Фатме Исмаил също в леката атлетика са другите наши участници. Християн Стоянов ще се състезава на 1500м. Исмаил ще участва в хвърлянето на копие. Двамата стартират участието си на 28 август.

Знаменосец на България на церемонията ще бъде Милена Тодорова, която ще участва в стрелбата с пушка, а състезанието ще бъде на 1 август.

България има 15 медала от Параолимпийски игри, от които пет златни, седем сребърни и три бронзови.

Любопитни факти: 

– Бадминтона и таекуондото ще дебютират в програмата на Параолимпийските игри в Токио.

– Полякинята Наталия Партика, която се състезава в тениса на маса ще преследва своя шеста олимпийска титла от Параолимпиада. Полякинята е един от малкото състезатели, които участват на Олимпиади и Параолимпиади от 2008-а година насам. Тя участва и на Олимпиадата в Токио.

– Беатрис Вие от Италия и една от най-известните параолимпийки и голяма знаменитост в страната си. Фехтовачката губи двата си крака и двете ръце заради остра форма на менингит, когато е на 11 години.

– Плувкинята Хусна Кукндакве от Уганда е най-младата на игрите. Тя ще се състезава на 14 години.

– Хидемари Дресинг от Германия в конния спорт е най-възрастният параолимпиец на 66 години.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!