Горещи новини

Днес е Неделята на всички светии

-11:46-Razloginfo.com

Важен празник честваме на 23 юни. Той е посветен на Всички светии и неговата дата е променлива. Първата неделя след великия празник Петдесетница се нарича Всички светии и е посветена общо на всички светци. Отците на Църквата са установили този празник по три причини.

Първо – да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

Второ – да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с „венеца на славата“, но са останали безименни и неизвестни за света.

И трето – да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос.

Ние, християните, не трябва да забравяме, че Христовата Църква е създадена от Сина Божий Иисус Христос, осветена е от Светия Дух, изстрадана е и е утвърдена от Светите апостоли, от светците и от мъчениците.

Тя просъществува здраво и категорично през вековете, защото в нейните основи са вградени мъченичеството, подвигът и кръвта на стотици хиляди Христови последователи.

Повелята на Спасителя Иисус Христос е категорична.

Ние не трябва да пазим своята вяра само за себе си, а да я изповядваме, за да може Евангелието да се осъществи на практика като универсално Богооткровено учение за всички народи през всички времена.Най-висока стойност има признаването и изповядването името Христово пред всички неверници, богохулници и богоборци.

Иисус Христос не възвести своето учение на ангелите и на съвършените същества, а на грешните хора.

Синът Божий Христос отлично познава силата на греха. Затова той ни учи как да живеем праведно – с вяра в Него, с изповед на името Му пред човеците и смирено спазване на Неговата свята воля.

Не трябва да забравяме, че най-важна е Божията преценка кой човек е бил праведен и заслужава Царството Небесно и кой не. Това не става според нашите човешки разбирания, а според Божествените.

Денят на Всички светци е празник на онези имена, които имат чужд произход – латински, еврейски, гръцки, персийски и друг, но които през годините трайно са използват и от българите. Понеже нямат конкретен светец – покровител, за техен ден е определен именно празникът Всички светии.

Имен ден на 23 юни празнуват Албена, Аргир, Бела, Бианка; Виолина, Виргиния, Диана, Жулиета, Клара, Матилда, Мая; Регина, Ромео, Сара, Севда, Силва, Султана.

На 23 юни са Петровите заговезни. От 24 юни започват постите преди празника Петровден. Те продължават до 29 юни. Тяхната дата също е обвързана с Великден. Колкото по-късно е Великден, толкова по-кратки са Петровите пости. Тази година ще бъдат само 5 дни.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!