Горещи новини

Джокович е най-великият в тениса, пренаписа историята с 23-тата си титла!

-20:02-Razloginfo.com

Новак Джокович се протяга към рекордна 23-та титла от “Големия шлем” и завръщане на върха на световната ранглиста, като играе на финала на “Ролан Гарос” срещу новия “принц на клей” Каспер Рууд. Ноле спечели първия сет със 7:6(1) за 81 минути игра.Първи сет

Рууд откри финала със сервис-гейм на нула, завършвайки със супер форхенд-уинър. Джокович пусна две къси топки, но не можа да спечели точки след тях – 0:1. Сърбинът имаше доста повече проблеми в своето подаване, като се стигна до 30-30 след поредното му прибързано решение да използва форхенда си в търсене на уинър. Няколко поредни прави удари с висока парабола доведоха до грешка на 22-кратния шампион и съперникът му получи брейк-бол, но той се изпари след непредизвикана грешка на Рууд. Ноле „върна жеста“ и отново трябваше да отразява шанс за пробив, като този път се справи отлично с форхенд-уинър. Мина се през още три дюса, защото винаги от лявата половина на корта Рууд успяваше да спечели точката. Със седмата си непредизвикана грешка Джокович подари трети брейк-бол, като със смач далеч в аут предаде гейма след десетминутна битка – 0:2.

И Рууд направи непредизвикана от форхенд, за да изостане с 15-30, а после с двойна грешка вкара сервис-гейма си в дюс. Прекрасен печеливш прав удар на норвежеца му осигури авантаж, а с невърнато подаване пробивът беше затвърден – 0:3.

Джокович си взе сервис-гейма на нула, но Рууд не показваше никакви признаци на притеснение към този момент – неговото съотношение на уинъри и грешки беше 5/5, а на Ноле 5/13. Великият сърбин отново не позволи на противника си да спечели точка след ретур, но продължаваше да изостава с пробив, който му убягваше до момента – 2:4.

Рууд се пропука от бекхенд, след като реши да не бяга от размени по диагоналите. Двамата проведоха титанично разиграване в момент, в който Джокович си бе заслужил точка за пробив, като Каспер можеше да го спечели и да прати гейма в дюс, но направи фрапантна грешка от смач – 3:4.

Дългите разигравания започваха по-отчетливо да отиват на сметката на Джокович, който сбърка два смача, но при третия се справи и спаси точка за рибрейк. Неговата стратегия с излизания напред щеше да му носи вероятно повече успеваемост, ако не бяха грешките от ударите над глава. В крайна сметка след точно 50 минути игра Ноле се справи с напрежението и спечели сервис-гейма си, за да изравни на 4:4.

Джокера вкара няколко супер ретура и след това задаваше темпото в разиграванията, а Рууд трябваше да отразява точка за пробив след сбъркан бекхенд при поредна продължителна размяна. Форхендът на Ноле обаче не издържа, а и демонстрира изтощение, тъй като наистина мачът стана много физически. Норвежецът се справи по-добре с този аспект в следващите две точки и затвори подаването си за 4:5.

Страхотен туинър на Рууд доведе до неубедително воле на Джокович, след което норвежецът завърши разиграването за 0-30. Два пъти сервис-мрежа обаче позволи на сърбина да стигне до 30-30, независимо че изведнъж слънцето се появи точно срещу очите му. Грешка от ретур даде лесна точка на Ноле, а после нова бърза такава сложи край на напрегнатия гейм – 5:5.

В крайна сметка равностойното развитие на двубоя логично доведе до тайбрек, а в него първото грешно решение беше взето от Рууд, което позволи на Джокера да поведе с мини пробив след воле. Стигна се до още един такъв, а норвежецът направи доста неточности и след ретурите си, за да изостане с 5-1. Джокович заби ас за 6-1, а после с форхенд-уинър по обратния диагонал приключи първия сет успешно в своя полза – 7:6(1) след 81 минути.

Втори сет

В 14 от 17-те случая, когато Джокович печели първия сет във финал на „Шлем“, той е печелил и титлата впоследствие. Последният път, когато това не се случи, беше срещу Стан Вавринка на „Ролан Гарос“.

Джокера започна по оптимален начин със сервис-гейм на нула за 1:0. Той спечели и следващите две точки на ретур, за да дръпне с 0-30, а Рууд изглеждаше неотърсен от напрежението, което го обхвана още в тайбрека. Той все пак спечели една от редките си размени на бекхенди по диагоналите и завърши с форхенд-уинър за 15-30. Джокович заслужи двоен брейк-бол, а първият беше отразен с нов чудесен прав удар на норвежеца. Ноле сгреши форхенд в движение и геймът влезе в дюс, но после реализира смач за трети шанс за пробив. И той се изпари след непредизвикана от бекхенд на сърбина, която явно го подразни, защото после питаше щаба си какво да прави. Ново дълго разиграване отиде на сметката на Джокович и той стигна до четвърти брейк-пойнт и вече го реализира за 2:0.

Джокович продължаваше да сервира изключително и увеличи броя на асовете си на 6, като статистическите му показатели се подобряваха, за разлика от тези на Рууд, при когото ситуацията беше коренно противоположна. Пробивът беше затвърден скоропостижно и поведе с 3:0, а към този момент беше спечелил 24 от последните 30 точки в мача.

Рууд все пак сложи край на изключително негативната си поредица и най-после спечели гейм за 3:1. Независимо от една двойна грешка при 40-15, Джокера си взе подаването и дръпна с 4:1. Рууд поне вършеше достатъчно, за да се задържа в сета, но проблемът му все още оставаше „да се закачи“ на посрещане – 4:2. Точно това изглеждаше, че ще се случи в седмия гейм, когато с две поредни излизания на мрежата поведе с 15-30. Джокович обаче обърна до 40-30, а после норвежецът сгреши с удар над глава от основната линия – 5:2.

Рууд си взе гейма за 5:3, макар да трябваше да преминава през дюс, но Ноле сервираше за втория сет. Той не допусна никакво разконцентриране и рутинно се справи със задачата да поведе със 7:6(1), 6:3 за 2 часа и 15 минути.

Трети сет

Доминацията на сервиращите от средата на предишния сет се пренесе и в началото на следващия, но при 1:1 Рууд загуби две поредни точки от 30-0 до 30-30 и вероятно публиката започна да мисли дали няма да стане свидетел на нов ранен пробив. С форхенд-уинър по правата Ноле стигна до брейк-бол, но в крайна сметка норвежецът се справи и си взе гейма – 1:2.

Броят на уинърите на Джокера не спираше да се увеличава, а Рууд получаваше все по-голяма подкрепа от публиката, която все пак искаше да гледа колкото се може повече тенис. Норвежецът заслужаваше комплименти за поддържане на високо ниво на начален удар – 2:3 и 3:4 без пробив.

Естествено, задачата на Джокович се усложняваше допълнително, когато съперникът вкарваше първи сервис. Интригата продължаваше да се поддържа от Рууд, който не спираше да се бори половин час от началото на втория сет.

Публиката усети момент за още окуражаване на претендента, когато Джокович направи втора поредна непредизвикана грешка за 0-30 в осмия гейм. Филето му помогна в този ключов момент за 15-30, а после и обърна до 40-30. В крайна сметка серията на Ноле продължи до 4:4 и дори се пренесе в началото на следващия гейм, но при 0-15 в своя полза той сбърка къса топка от изгодна позиция.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!