Горещи новини

Депутатите на работа без зелен сертификат

-10:51-Razloginfo.com

Депутатите няма да ходят на работа със зелен сертификат. Това стана ясно на днешното заседание, на което предложението документът да се въведе като условие депутатите да ходят присъствено, бе отхвърлено.Предложението бе подкрепено само от ГЕРБ и ДПС. От “Възраждане” при първото гласуване пък се оказа, че един депутат е подкрепил сертификата. Затова и от партията поискаха прегласуване заради “техническа грешка”. Зеленият сертификат обаче не успя да се въведе и от втория път, а депутатът на “Възраждане” вече се поправи. От „Продължаваме промяната“ декларираха, че следващата седмица ще поискат отделно да се дебатира по тяхно проекторешение за въвеждане на сертификата за НС, за да не се разводнява темата как да гласуват болните и карантинираните депутати. А именно:

Народните представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 или контакт със заразен, имат право да участват в заседанията на парламента дистанционно по електронен път, реши днес парламентът.

Вносител на предложението бе Лена Бориславова от ПГ „Продължаваме Промяната“ и група депутати. „За“ бяха 155 народни представители, „против“ 19, 18 депутати се въздържаха. От ГЕРБ-СДС 19 парламентаристи гласуваха срещу предложението, 18 се въздържаха. Дистанционното участие се осъществява чрез интернет платформа за видеоконферентна връзка.

Народните представители под карантина или изолация се регистрират за участие в заседанието чрез визуализиране на специален екран в пленарната зала. При желание за гласуване, изказване, реплика депутатите подават заявка в платформата.

Вчера спор в залата предизвика редакционна поправка, предложена от Асен Балтов /ПГ ГЕРБ-СДС/. Той поиска към проекта да се допише, че по електронен път в заседанията участват и депутати, които нямат зелен сертификат. Освен че трябва да даваме личен пример, трябва да пазим живота на колегите си, администрацията и журналистите в НС, обясни той. Предложението беше отхвърлено и след прегласуване – против него бяха 192 души, 16 се въздържаха. Подкрепиха го 77 депутати.

Преди началото на дебата по точката декларация в подкрепа на зеления сертификат прочете Александър Симидчиев от ПГ „Демократична България“. Вчера от групата казаха, че те ще предложат свой проект на решение по казуса със зеления сертификат и приложението му в НС.

„Хубаво“ е, че вие също смятате, че НС е мол или ресторант, коментира председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Социалистът Георги Михайлов обяви, че БСП не е против зеления сертификат, но той е тема на друга дискусия. Всички депутати на левицата имали зелен сертификат.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че темата в момента не е „за“ или „против“ зеления сертификат, не е и „за“ или „против“ доброволната ваксинация. Обсъждаме проект на решение, който е юридически и логически елементарен – именно дали депутатите, както останалите граждани у нас, трябва да спазват правилата, обясни тя.

По думите й, ако голяма част от народните представители не разбират защо всъщност е дебатът – той е за това дали ние спазваме правилата, защото нашият работодател е българският народ, а хората на свой ред са задължени да спазват същите тези правила, подчерта Атанасова.

Колегата й Делян Добрев поиска от присъстващия в залата за парламентарен контрол министър на здравеопазването Стойчо Кацаров да провери кой от депутатите в залата е с маска и да каже дали ще му наложи санкция.

Асен Василев от ПГ „Продължаваме Промяната“ предложи прекратяване на дебата.
Вчера парламентът не успя да стигне до гласуване на точката, първо, защото дебатът навлезе във времето за блицконтрол, а след като беше възобновен, дойде и краят на пленарното заседание.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!