Горещи новини

Денков: Утре ще има заповед как ще протича тестването и какво се прави във всяка ситуация

-9:57-Razloginfo.com

От идната седмица предстои децата от 1. до 4. клас да се върнат в клас при тестване два пъти седмично. То ще се извършва от учители и родители в училищна среда. Заради многото въпроси в обществото относно организацията на тестването, образователният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на директора Диян Стаматов в студиото на bTV.„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, каза министър Денков. На въпрос на Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

„С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира Денков.

„Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тестват. Как ще се справим с  колегите, които не искат да участват в тестването“, попита Стаматов. По думите на Денков и това ще бъде разписано в заповедта.

„Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда“, каза Денков.

Директорът Стаматов се съгласи, че ситуацията с положителен тест на ученик вече е проиграна. „Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде, следва посещение при личния лекар, ПСР тест и ако е положителен – ученикът и целият клас минават в карантина“, каза Стаматов.

Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин ще бъдат положителните тестове.

От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

Диян Стаматов каза, че това ще бъде изключително тежко за учителите. „Обществото очаква от нас да извършим една нова задача. Повечето колеги ще положат усилия, но наистина – нека не очакваме свръхчудеса“, каза той.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!