Горещи новини

Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да бъдат тествани

-11:24-Razloginfo.com

МОН няма да отстъпи и от следващата седмица връща малките ученици от 1 до 4 клас в училище с тестове. Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение. Това заяви за БНТ служебният министър на образованието Николай Денков.Той допълни, че около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици – веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките.

„Амбицията ни е следващата седмица да се върнат 1-4 клас, а по-следващата – 5-7“, обясни просветният служебен министър

„Родителите трябва да разберат – имаме 17 починали деца и 150 в болница. Не можем да пуснем учениците без тестове, защото те ще се разболеят“, категоричен беше министърът на образованието. Идеята на въвеждането на тестовете в училище е, ако едно дете е заразено, да си остане вкъщи и да не заразява другите, допълни той.

Министър Денков коментира, че масовото тестване ще продължи докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души.

От думите му стана ясно, че 13-те милиона лева, необходими за начало на тестването, вече са подсигурени. Парите щели да стигнат за безплатни тестове за поне месец напред. Този  следобед ще бъде решено какъв точно тип щадящ тест да се закупи – дали и от двата вида, използвани експериментално в някои училища у нас, или да бъде избран само един от тях.

Той заяви още, че на  отраслов съвет ще бъде обсъдено и как точно да се прави тестването в училищата. На този етап най-вероятно това ще става през първия учебен час в понеделник и в четвъртък като тестването ще се извършва под контрола на учителите. „При най-малките ученици учителят ще има нужда от помощта на още един-двама възрастни.“, допълни образователният министър.

„Въпреки масовото тестване, задължителното носене на маска в училище остава докато не спадне заболеваемостта“, категоричен беше Денков.

По думите му в началото на учебната година властите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на подобна практика.

„Сега обаче епидемичната ситуация е такава, че масовото изследване за COVID-19 е единствената алтернатива на онлайн обучението.“, коментира той.

Служебният министър на образованието напомни, че родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани в клас, могат да ги задържат на дистанционно обучение вкъщи.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!