Горещи новини

Девет партии ще получават 20 милиона лева субсидии

-11:17-Razloginfo.com

Девет формации ще получават близа 20 млн. лв. (точната сума е 19 174 608 лв.) субсидия годишно.Най-голяма сума от хазната – малко над 5 млн. лв., ще взема ГЕРБ, тъй като за тях са гласували и най-много избиратели. Под един милион лева е субсидията на „Български възход“, най-малката формация в новия парламент с 12 депутати (всички субсидии виж в таблицата).

И две партии, които останаха под бариерата от 4% за влизане в Народното събрание също ще вземат пари от хазната. Формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, на която не стигнаха 4139 гласа да се класира за парламента ще има 768 568 лв. годишно. От ИТН не са казали дали отново ще вземат по 1 лев на глас, както правеха досега, а останалите пари връщаха в хазната. Ако продължат да спазват това, те ще получават 96 071 лв. Втората извънпарламентарна партия получила доверието на над 1% от гласувалите е „Изправи се БГ“ на Мая Манолова. Парите за нейната формация ще са 201 6565 лв. годишно.

48-ото НС ще бъде открито от Вежди Рашидов. По традиция слово на първото заседание произнася най-възрастния депутат.

„И тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха и възможност за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и общи интереси, защото България има нужда от работещ парламент и от устойчиво, редовно правителство“, заяви вчера президентът Румен Радев. Той увери партиите, че ще им даде достатъчно време да преговарят за съставяне на правителство.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!