Горещи новини

Девет държави спряха издаването на визи за руснаци

| 20:01

Девет държави от ЕС спряха да приемат документи за издаването на визи за руски туристи, съобщи Асоциацията на туроператорите в Русия. Естония, Латвия, Литва, Полша, Белгия, Словакия, Чехия, Дания и Холандия вече не искат руски туристи на своя територия.Тези мерки са наложени заради непредизвиканата пълномащабна война, която Русия започна срещу Украйна на 24 февруари. Киев призова своите партньори от ЕС да спрат да издават визи за руските граждани, за могат те да се научат да уважават границите. В ЕС до момента все още не е постигнато единомислие по този въпрос и към момента всяка държава сама решава дали да наложи забрана или не.

Естонският външен министър Ърмас Рейнсалу призова преди дни руснаците да не идват в Естония, защото „не са добре дошли“. В изявление на латвийското правителство се казва, че страните смятат руските туристически пътувания за заплаха за обществената и вътрешната сигурност и са декларирали намерението си да търсят обща забрана на ниво Европейски съюз.

През миналата седмица Европейската комисия предложи да бъде напълно спряно прилагането на споразумението на ЕС за визови облекчения с Русия. Това означава, че руските граждани повече няма да се ползват с привилегирован достъп до ЕС и процесът на кандидатстване за виза за тях ще стане по-продължителен, по-скъпоструващ и по-труден. Държава като Русия, която води агресивна война, не следва да се ползва с облекчен визов режим, докато продължава да провежда деструктивната си външна политика и военна агресия срещу Украйна, демонстрирайки по този начин пълно незачитане на основания на правила международен ред. Преустановяването на визовите облекчения идва в отговор на повишените рискове и заплахи за интересите на Съюза в областта на сигурността и за националната сигурност на държавите членки в резултат на военната агресия на Русия срещу Украйна. Държавите членки ще имат голяма свобода на преценка при обработването на заявления за визи за краткосрочно пребиваване от руски граждани и ще могат да осигуряват по-голям контрол по отношение на руските граждани, пътуващи до ЕС.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, заяви: „Визовата политика на ЕС е знак на доверие — доверие, което Русия подкопа напълно със своята непровокирана и неоправдана агресивна война срещу Украйна. Докато трае руската военна агресия срещу държава — кандидат за членство в ЕС, руските граждани не могат да се ползват от по-лесно пътуване до Европа. За пореден път ЕС демонстрира непоколебимо единство в отговора си на руската военна агресия“.

Политици призоваха да се спре издаването на визи за руски граждани, за да се сложи край на тяхното лицемерие – да почиват на запад и да ползват облагите на цивилизованите и демократични държави, докато в същото време Русия извършва военни престъпления в Украйна и убива цивилни.

Еврокомисията предлага също общ подход на ЕС за непризнаването на руски паспорти, издадени в окупираните региони на други страни, тъй като понастоящем Русия разширява практиката на издаване на обикновени руски паспорти, така че да обхване още зони в Украйна, които не са под контрола на правителството, и по-специално регионите Херсон и Запорожие. Държавите членки не следва да признават руските паспорти, издадени в окупирани райони на Украйна, за валидни документи за целите на издаването на визи и преминаването на външните граници на ЕС. С това законодателно предложение ще се гарантира обвързващ подход, приложим във всички държави членки, който ще замени доброволните действия, предприети от държавите членки след незаконното анексиране на Крим. То е поредна стъпка в общия отговор на ЕС на руската военна агресия срещу Украйна и руската практика за издаване на паспорти в окупирани чуждестранни региони.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!