Горещи новини

Двойно повече жертви на домашно насилие за 2020 година в Пиринско

-18:37-Razloginfo.com

Една от сериозните последици в световен мащаб от коронакризата е домашното насилие. Примерът идва от Благоевградско, където жертвите на тормоз са двойно повече за изминалата година. Според психолозите едни от основните причини са загубата на работа и безпаричието.


Най-големият проблем причиняващ агресията в насилниците е дългото време на изолация в следствие на пандемията от COVID-19.

Скоро предстои откриването на 2 защитени жилища в града, като всяка жертва на домашно насилие ще може да отседне в тях за необходимия ѝ период само след телефонно обаждане на спешния номер 112.

Често най-големите насилници са добри, възпитани и отзивчиви в ежедневието си, но само една дума или жест може да ги изкара извън равновесие и да причинят тежки физически и психически рани. Така повечето от психолозите описват началото на почти всяка семейна драма свързана с домашно насилие.



„Насилникът в някои случаи се извинява, чувства се виновен, но в някои случаи изобщо не изпитва вина и това, което най-често насилникът прави е да убеди жертвата, че тя е виновна. Огромна част от жените, които са жертва на насилие не се обръщат към властите за помощ, защото те са убедени, че те са си заслужили това, което им се случва. Насилникът им казва: „Видя ли какво ме накара да направя? Аз не исках, ти ме накара да го направя!“ и жертвата в един момент решава, че тя е предизвикала всичко това, че тя няма право да се оплаква след като сама си е предизвикала това нещо и нещата започват да се задълбочават все повече и повече“, коментира психологът Десислава Безинска Шеинкова.

Повечето от жертвите търсят помощ в така наречените сдружения или кризисни центрове за помощ на жени и деца, жертви на домашно насилие. В Благоевградска област такъв център все още няма, а сдружението е само едно.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!