Горещи новини

Две пътни отсечки в Разложко са сред най-опасните по празниците

-12:09-Razloginfo.com

100 хиляди души са слели почивните дни около Коледа и Нова година, но се очаква мнозина да пътуват, за да тръгнат на път към зимните курорти в следващите дни. Полицията ще следи за скоростни нарушения и ще прави проверки за алкохол и наркотици, включително и в новогодишната нощ.В свой репортаж бТВ разследва кои са най-опасните пътни отсечки у нас в празничните дни.

Благоевград-Предела-Банско

Много сериозен участък, който минава през висок планински терен, характеризира се с изключително много криви и има както туристическо, така и местно движение. Обикновено там водачите не спазват дистанция и предприемат рискови изпреварвания за кратък период.

Разлог-Банско

Характеризира се с една дълга права, където водачите си позволяват да се движат с по-висока скорост от необходимата и тъй като става въпрос за планински район, има много животни, които могат да пресекат пътното платно.

Асеновград-Пампорово

Характеризира се с много завои, къси прави, висока интензивност на движението. През зимните месеци е възможно да има заледявания или овлажняване на настилката, което може да подведе водачите, когато се движат с висока скорост, да напуснат пътното платно.

Извадката е направена от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и беше представена пред бТВ от главния експерт Росен Рапчев.

Според статистика най-много пътни инциденти у нас стават около 17 ч. “Най-интензивен трафик, хората са уморени от работа. Предприемайки пътувания, изморени от работния ден, те допускат грешки и неглижират най-сериозното, което трябва да правят като водачи”, каза Рапчев.

Освен шофьорите, чест участник в тези пътни инциденти са и пешеходците, които са най-уязвими в периода октомври – януари, тъй като тъмната част на денонощието е по-дълга именно тогава.

По данни на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” през 2021 г. у нас са се случили 352 пътнотранспортни произшествия, при които превозни средства са се сблъскали челно. Те са довели до фатален край за общо 101 души.

По думите на експерта главната причина за подобни инциденти е неправилното изпреварване.

Той добави още, че променливите условия през зимата са фактор, който влияе изключително много на поведението на водача.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!