Горещи новини

Двете рафтинг бази в Кресненското дефиле ще бъдат съборени

-11:01-Razloginfo.com

Двете рафтинг бази в Кресненското дефиле са абсолютно незаконни и ще бъдат предприети действия за тяхното премахване. Toва заяви пред „Струма“ кметът на Симитли Апостол Апостолов. „Рафтинг комплексът и базата до ханчетата в дефилето са изградени, без да имат строителни разрешения от Общината. Това е категорично установено. Постройките подлежат на събаряне, но това може да стане след становище на РДНСК. Процедурите по премахването им тепърва предстоят“, каза кметът Апостолов.Той обаче опроверга появилите се информации, че са незаконни и ханчетата в Кресненското дефиле, които също попадат в територията на община Симитли. „Няма как най-старият хан, който е на 100 г., да е построен незаконно. За строителството на „Митьов хан“, собственост на Димитър Христосков, има издадено разрешение от Общината. Ако има установени нарушения по отношение на водохващането, това е друго”, добави кметът на Симитли.

Преди седмица служители на Басейнова дирекция и РИОСВ извършиха съвместна проверка на обекти в района на Кресненското дефиле. По първоначални данни при проверката са констатирани множество нарушения, сред които и нерегламентирано водозахранване. Установено е, че рафтинг комплексът с над 15 постройки, бунгала, бар, сервизни помещения и др. е водоснабден, въпреки че не е издавано официално разрешително за водоползване. Контролните органи започнаха изследване по какъв начин е направено водозахранването в селището, изградено по проект на федерацията по рафтинг.

Седмица след инспекцията официална информация все още няма.

Проверките на рафтинг базите в Кресненското дефиле бяха коментирани и от служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков при последната му инспекция на свлачищата при тунел „Железница“ на АМ „Струма“, който бе категоричен, че законите важат за всички. Министърът обеща съдействие и незабавна реакция от страна на ДНСК, но уточни, че незаконните постройки в дефилето са ниско строителство и са на ниво общини.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!