Горещи новини

ДБ предлага в парламента да се влиза само със зелен сертификат или отрицателен бърз тест

-18:16-Razloginfo.com

Парламентарната група на “Демократична България” внесе проектoрешение в парламента да се влиза само със зелен сертификат или с отрицателен бърз тест. То предвижда в сградите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Александър I” да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда.Тестовете ще са безплатни за депутатите, техните сътрудници, парламентарната администрация и журналистите, като разходите ще са за сметка на Народното събрание. При струпване за тествания депутатите ще са с предимство. Повторно ще може да се влиза в сградата същия ден, без да се прави нов тест, а данните ще се съхраняват конфиденциално от администрацията.

В мотивите към предложението се посочва, че зеленият сертификат е въведен за голяма група граждани, включително и учениците, като той може ефективно да помага за предотвратяване на разпространението на инфекцията и насърчава свобода на движение, като същевременно защитава правото на здраве, доколкото е възможно.

Същевременно, изтъкват депутатите от “Демократична България”, сградата на Народното Събрание е с площ над 300 квадратни метра и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по малко от 200 човека в едно и също време. Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве посредством предлаганите мерки.

В петък депутатите гласуваха, че заседанията на Народното събрание и достъпът до сградите ще бъдат без изискване за зелен сертификат.

ПГ на „Възраждане“ пък внесе промени в Закона за здравето, с които предлага парламентът, а не правителството да обявява извънредна епидемична обстановка и въвежда изисквания като например за зелен сертификат.

От партия ГЕРБ пък внесоха проект на решение за пълна отмяна на зеления сертификат.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!