Горещи новини

Да живее „Старчевата” рабо́та! Разлог, 1 януари 2022г., пл. „Преображение“ (ГАЛЕРИЯ)

-16:45-Razloginfo.com

Всяка година, на първи януари, Разлог се събужда от “звонци и тумбелци”, зурни и тъпани. Старчевата е.Цял град и хиляди се готвят за този уникален празник, заради когото Разлог заслужено получи награда като град – пазител на традициите.

Чаушето са подготвили костюмите, за да свети слънцето във всеки косъм. Грижливо са подбрали звонците – да изгонят злите сили от Разлог. Направили са „репетиция” с младите, които всяка година се присъединяват към тях. Избрали са пръв ергенин и мома. Само тук маскираните кукери се наричат чауше. Разложкият чауш и как той трябва да изглежда е официално патентован и се е превърнал в символ на една традиция, жива и до днес.

Многобройна е групата на танцьорите – пъстра, с автентични разложки носии, накити, шевици – хиляди, от бебета – до достолепните над 80 години, цели семейства и фамилии, обличат красивите носии и се хващат на хорото.

Има и мечки, има и скечове, от всичко, от което народният талант се вълнува и претворява. Истински народен театър.

Разлог-Старчевата-2022-52
Разлог Старчевата 1 януари 2022 (щракни върху снимката за старт на фотогалерията)
« на 68 »

Старчевата – всяка година, по едно и също време.

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!