Горещи новини

ДАЗД разработва Методически указания за вписването в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени

| 17:51

Държавната агенция за закрила на детето сформира междуведомствена работна група за разработване на Методически указания до дирекциите „Социално подпомагане“ за вписването в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване. Това се налага заради идентифицирани проблеми – законови изисквания и разнопосочна практика.Методически указания ще защитават в по-голяма степен правата на най-уязвимата група деца – лишените от родителска грижа и ще дадат ясни и недвусмислени насоки на социални работници, психолози, юристи и др., работещите в отделите „Закрила на детето“ към дирекции „Социално подпомагане“.

Членовете на работната група са от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане, както и на акредитирани организации за посредничество при международни осиновявания.

През 2021 г.  Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова одобри и актуализираните Методическите насоки за подготовка на детето за осиновяване. Насоките се наложи да бъдат актуализирани заради трудности в процеса на международно осиновяване, които бяха поставени на вниманието на ДАЗД от акредитирани организации. След установяването на не добри практики, със заповед на д-р Елеонора Лилова, се сформира работа група, която в кратки срокове ги отстрани.

„Към всеки един случай на осиновяване трябва да се пристъпва, когато са изчерпани всички възможности детето да бъде отгледано от рождените си родители. Необходим е индивидуален подход за всеки един случай, но крайната цел винаги е да се намери най-добрият начин детето и всички участници в процеса, да бъде подготвени за промяната, която им предстои, да бъдат взети предвид всички безпокойства и всички въпроси да намерят своя отговор. Стремежът трябва да е винаги детето да е защитено и да получи най-добрата възможност за живот и развитие“, заяви председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, която одобри актуализацията на Методическите насоки за подготовка на детето за осиновяване.

Статистиката показва, че от началото на календарната 2022 година, през месеците януари, февруари и март са осиновени общо 74 деца, три от които с увреждания. Най-много осиновявания са реализирани през месец февруари – 30 деца. Съответно през януари – 21 и март – 23.  Осиновените деца с увреждания през първото тримесечие на 2022 г. са с 1 повече сравнение първото тримесечие на 2021 година.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!