Горещи новини

Гърция субсидира покупката на нови хладилници и климатици, за да намали потреблението

| 9:48

Гърция ще предложи субсидии на домакинствата, за да им помогне да сменят старите си хладилници и климатици и да намалят растящите сметки за електроенергия, обявиха от правителството на южната ни съседка в понеделник.Подобно на много други страни от ЕС, Гърция страда от растящите енергийни разходи, тенденция, която се изостря след нахлуването на Русия в Украйна и нейното прекъсване на газовите потоци към няколко държави в Европа, предава Reuters.

От миналата година страната предприе няколко мерки на обща стойност от около 7 милиарда евро, включително субсидии, за да помогне на домакинствата да плащат сметките си за ток и гориво.

Гръцките домакинства ще могат да закупят до три нови, по-енергийно ефективни уреда – климатици, хладилници или фризери – и да получат субсидия между 30% и 50% от цената за всеки уред, заяви в телевизионни изявления министърът на енергетиката Костас Скрекас.

„Съгласно програмата, която обявяваме днес, ние даваме шанс на стотици хиляди домакинства да намалят значително – до 40% – консумацията на енергия“, обясни той.

Гърция ще може да спести електроенергия, равна на тази, консумирана от град със 100 000 души годишно и да спести 40 милиона евро от внос на газ и петрол годишно, отбеляза още министърът.

Очаква се инициативата да струва 150 милиона евро (158 милиона долара) и ще бъде финансирана със средства на ЕС.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!