Горещи новини

Гърция преди и след еврото

| 13:02

Гърция няма собствена валута от вече над 20 години. Толкова изминаха откакто местната драхма остана в историята, а на нейно място беше въведено еврото. В южната ни съседка обаче трудно намират предимства за единната европейска валута.В малкото градче Сидирокастро на 15 км от границата с България хората казват, че еврото е съсипало южната ни съседка.

„Първоначално не разбирахме какво значи промяната от драхма към евро. После разликата стана очевидна и я усетихме по най-лошия начин – чрез  увеличение на цените. Бяхме много по-добре, защото живеехме по-добре. Ситуацията стана много трагична. Всеки ден ние ставаме много по-бедни“, казва жител на градчето.

В Гърция си спомнят, че преди да приемат еврото кафето струвало 50 драхми, после станало 1 евро. Само че 1 евро се равнявало на 350 драхми, т.е. кафето е поскъпнало седемкратно. Същото се случило и с почти всички стоки от първа необходимост.

В Сидирокастро хората разказват, че с драхми в джоба магазините са били пълни с клиенти, а в потребителската кошница не липсва нищо. При приемането на еврото обаче заплатите загубили стойността си и хората рязко намалили покупателната си стойност.

В Сидирокастро са убедени, че приемането на еврото е ход, който не е бил добре обмислен от правителството, а изчисленията как новата валута ще промени гръцките домакинства са били напълно погрешни.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!