Горещи новини

ГТП определя екокатегорията на автомобилите

-13:39-Razloginfo.com

От седмица автомобилите, преминаващи годишен технически преглед, получават нови екостикери. Мярката цели да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

Общо пет са категориите, на които се разделят автомобилите, според новите изисквания.

Най-високата пета категория се отнася за най-незамърсяващите коли– това са хибридните и електрическите автомобили.

При бензиновите автомобили от първа категория са тези с Евро 1 и 2. В тези граници са возилата, регистрирани преди 1 януари 1996 г., и емисиите, които излъчват, са до 4,5 на сто. Втора екокатегория са автомобилите, чиято първа регистрация е била в периода от 1 януари 1996 г. до 1 януари 1998 година. При тях излъчваните емисии на празен ход трябва да са до 0,5%. Третата категория са колите с регистрация от 1 януари 1998 г. до 1 септември 2009 г., чиито въглеродни емисии не трябва да надвишават 0,3%. Четвърта категория, за която няма да има ограничения за движение, са автомобилите, произведени и въведени в експлоатация след 1 септември 2009 г., които излъчват не повече от 0,2% вредни емисии.


При дизелите категориите са разпределени отново по години и количество вредни газове в атмосферата, но там годината на производство е значително завишена. Така най-замърсяващи са автомобилите с първа регистрация преди 1 януари 2002 г. Втора категория пък са тези, които са въведени в експлоатация от 1 януари 2002 до 1 януари 2007 г. От тази дата до 1 септември 2009 г. са колите, които влизат в трета категория, а четвърта са тези, произведени след септември 2009 г.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!