Горещи новини

Гръцки фермери блокираха национална магистрала край Солун

-18:06-Razloginfo.com

Националната магистрала, свързваща северния пристанищен град Солун с Мудания, Халкидики, ще остане затворена до 20 часа в неделя, след като фермерите засилиха протестите си, съобщава електронното издание на вестник „Катимерини“.Фермерите започнаха блокадата около 13:30 часа. на разклона за Мудания, блокирайки двете посоки на магистралата. Също така националната магистрала от Солун до Полигирос, Халкидики, е блокирана на кръстовището на село Галатиста. Колко ще продължи  на това затваряне в момента не е ясно, отбелязва изданието. Движението се пренасочва по алтернативни маршрути.

По-рано в неделя правителството повтори мерките си за подкрепа на фермерите, като същевременно сигнализира за фискални ограничения, както съобщи държавната телевизия ЕРТ.

Преди насрочената за вторник среща с протестиращите представители на фермерите, министър-председателят Кириакос Мицотакис, в седмичната си публикация в социалните медии, заяви в неделя: „Ние сме отворени за диалог, с отворени пътища“.

Освен това правителственият говорител Павлос Маринакис в интервю за телевизия Скай в събота сутринта остави отворена възможността за по-ранно възстановяване на специалния данък върху потреблението на селскостопански дизел, възлизащ на 82 милиона евро.

Въпреки че сигнализира за фискални ограничения върху обезщетенията, правителството разглежда писмото на фермерите, в което са очертани техните искания. Танасис Контогеоргис, заместник министър при премиера, заяви в интервю, публикувано във вестник „Етнос“ в неделя: „Икономиката на страната се подобрява, поради което можем да предоставим този пакет от мерки в подкрепа на фермерите. Ресурсите обаче не са неограничени и целта на правителството е справедливо разпределение на ресурсите, за да се осигури социално сближаване. Въпреки това сме отворени за продуктивен диалог без напрежение и това ще бъде отразено на срещата на министър-председателя с представители на селскостопанския сектор в Атина във вторник“.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!