Горещи новини

Груевски обвинява България, че асимилира РСМ

| 10:04

Не е тайна, че България чрез опити за промяна на историята и произхода на македонския език и нация, както в миналото, сега, така и в бъдеще, ще се опита да създаде от Македония втора българска държава на Балканите.Това написа в понеделник във „Фейсбук“ бившият македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ  Никола Груевски.

Не е проблем гражданите в бъдеще да се наричат македонци и езикът македонски, ако се приеме, че до 2 август 1944 г. македонците са били българи, които са говорили български език, тяхната история е била българска и ако се приеме, че след това с политическа намеса, преследване и мъчения в СФРЮ, нацията е преименувана от българи на македонци, а езикът и историята от български на македонски.

Македонското малцинство в България обаче не може да бъде прието, защото би противоречало на тази цел. Българско малцинство в Македония не беше желано от България като конституционна категория в миналото, но сега плановете са променени, защото в София очевидно се преценява, че конституционното присъствие ще помогне за по-лесна и бърза промяна към желаното, особено ако има контрол върху учебниците по история в училищата и университетите, книгите на македонските учени-историци, които ще бъдат написани в бъдеще, документалните и игрални филми и сериали, които ще бъдат заснети, както и ежедневното писане на македонските медии, контролирани чрез формата, наречена „реч на омразата“ за това, което няма да бъде той чувства, че е в услуга на предвидената кауза.

Всичко това събрано и формално под контрол чрез процеса на присъединяване на Македония към ЕС.

Дали това ще се осъществи или не, ще зависи до голяма степен от македонския народ, но и от политическите елити в Македония и тяхното единство по националните въпроси, политиките, които ще водят, тяхната независимост в провеждането на политиките, готовността за рискове и натиск, уменията на дипломацията и международните партньорства и съюзи, написа още Груевски.

Припомняме, че ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна с хода на преговорния процес с България, както и френското предложение, а настоява за иницииране на референдум.  Също така, опозиционната партия обвинява редовно България в асимилация, фашизъм и отказва конституционно признаване на българско малцинство и беше организатор на протестите срещу т.нар. френско предложение за преговорния процес на РСМ с Европейския съюз. В македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ излезе от залата и не го гласува. То бе прокарано с гласовете на 68 народни представители, като в пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати.

„За“ гласуваха депутатите от управляващата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански формации.

В края на юни българският парламент даде своето одобрение, потвърдено и с решение на правителството.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!