Горещи новини

Гришо е на финал! Изхвърли световния номер 9 след фантастичен обрат

| 18:11

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се класира на финала на турнира от категория АТР 250 в Женева след фантастичен обрат срещу световния номер 9 Тейлър Фриц – 3:6, 7:5, 7:6(2) за 2 часа и 55 минути игра.Първи сет

Фриц започна с две бързи точки след сервис, но после стана жертва на подсечения бекхенд на Григор и не можа да осъществи къса топка – 30-15. Агресията на американеца все пак продължи и той затвори първия гейм – 0:1. Двамата си размениха по една грешка в началото на следващия, като българинът вкара първия си уинър по обратния диагонал за 30-15. Първият сервис не вършеше работа, а двойна грешка доведе до 30-30. С голяма доза късмет Фриц намери основната линия с дълбок форхенд и стигна до точка за пробив, но тя беше отразена с прекрасен бекхенд-уинър тип контрапие. Геймът премина през още един дюс, а Григор заслужи авантаж с нов хубав прав удар по обратния диагонал. За съжаление, той не се възползва от атакуваща къса топка и не можа да завърши с воле на мрежата – трето равенство. Фриц този път скъси диагонал и се облагодетелства максимално, след като Димитров не можа да върне топката в игра, за да се стигне до втори шанс за пробив. Американецът сбърка непредизвикано с форхенд и се ядоса на себе си, но Григор направи двойна грешка. От третия си опит Фриц се възползва с дълбок прав удар, а българинът така и не вкара първи сервис – 0:2.

След като двамата изиграха почти десетминутен гейм, Фриц съумя сравнително бързо и с лесни точки да затвърди брейка си и да се откъсне още повече в резултата – 0:3.

Фриц сбърка два ретура и продължи да мъмри сам на себе си, независимо че водеше убедително. Нищо от играта на Димитров не се получаваше с лекота в тези моменти и той отново пресили форхенд за 30-30, но после проведе отлично разиграване с правия си удар, при което разходи няколко пъти съперника по ширината на корта. С нов форхенд в мрежата от водеща позиция обаче Гришо вкара и това си подаване в дюс, след което дойде и първата му лесна точка от сервис. Тя обаче беше по-скоро изключение и съвсем скоро той трябваше да отразява нов шанс за брейк, а двойните грешки отново го проваляха.

Гришо все пак започна по-позитивно следващия гейм, като реализира и бекхенд-уинър от ретур, а Фриц заби ас за 15-30. С мощните си прави удари от основната линия обаче американецът се опазваше от неприятности, а бе и подпомогнат от пресилен форхенд на Димитров за 40-30. Хубав и дълбок ретур на Григор му позволи да завърши с елегантен бекхенд на мрежата за дюс, а съвсем скоро стигна и до шанс за пробив след систематична атака срещу обратната страна на ракетата на противника. Чудесен негов ретур бе подкрепен и с грешка от форхенд на американеца, която направи брейкът факт – 1:4.

Фриц направи прекрасен минаващ бекхенд и заслужи аплодисменти от Димитров за 0-15, а до 0-30 се стигна с лека доза късмет за американеца, който спечели точката, независимо че се подхлъзна. Невърнат начален удар доведе до 15-30, а двойна грешка подари два шанса за пробив на световния номер 9. С неотразен сервис първият беше неутрализиран, а вторият – с форхенд веднага след подаването. Фриц направи успешна атака на мрежата и си издейства трети брейк-бол, но Гришо се справи и с него чрез атрактивно драйв-воле. Най-дългото разиграване с бекхенди беше спечелено от българина с хубав диагонал за авантаж, след който най-после вече той сложи край на гейма – 2:4.

Мощните сервиси на Фриц се завърнаха в употреба и той за отрицателно време прекрати поредицата на Григор с гейм на нула – 2:5. Американецът отново реализира пасинг-шот, но и съперникът му не направи подходящо излизане на мрежата. Все пак, българинът се постара да обърне изоставане от 15-30 и да намали резултата на 3:5.

Фриц демонстрира известни колебания в сервис-гейма си, в който трябваше да затвори сета, но при 30-30 Гришо сбърка ретур от бекхенд и изпусна изгоден шанс да влезе в разиграване. С ас номер 4 американецът спечели първата част с 3:6 за 46 минути.

Втори сет

Григор започна уверено с 30-0, но с две поредни грешки от форхенд се стигна до 30-30. Третата последователна такава доведе вече до шанс за пробив на съперника, но българинът го отрази след разиграване с предните страни на ракетите. За разлика от първия сет, този път Димитров се стегна в решителните мигове и осъществи обрат в гейма за 1:0.

Фриц дръпна с 30-0, но после загуби битка на подсечени бекхенди, но сервисът отново му реши всички проблеми от основната линия – 1:1. Неточен обратен удар по правата на Димитров го постави в ново неудобно положение при подаване, а друга грешка от форхенд пък осигури два брейк-бола за противника. Гришо ги отрази чрез хубавите си начални удари, но скоро дойде нова възможност за Фриц. Българинът се справи за трети път чрез драйв-воле край мрежата, а невърнат сервис му осигури авантаж. Стигна се до трето равенство, а след това най-после Григор взе две поредни точки за 2:1, отново печелейки проблематично подаване.

Фриц продължи да не губи време в печеленето на собствените си сервис-геймове и набързо поведе с 40-0, преди Димитров да го бомбардира с форхенд-уинър от ретур. В крайна сметка обаче резултатът стана 2:2.

Отново нямаше да се стигне без драматични моменти в подаване на българина, защото поредната му грешка от бекхенд не само алармира за тревожна тенденция, но и направи цифрото съотношение 15-30. Фантастично стоп-воле от именно бекхенд обаче доведе до 30-30 и провокира аплодисменти от зрителите, но веднага след това дойде двойна грешка. Изпълненият с неточности сервис-гейм беше загубен с нов неубедителен обратен удар – 2:3.

Майсторска къса топка на българина му позволи да дръпне с 0-15, но Фриц веднага изравни с невърнат начален удар. Грешка от форхенд на Димитров доведе до 30-15, а впоследствие Фриц си затвори гейма и поведе в ключов момент от втория сет с 2:4.

Бекхендът продължаваше да носи негативи на Гришо, но с невърнат сервис и сложен смач от дъното на корта той стигна до 30-15. Куршум от задната страна на ракетата по правата доведе до 40-15 и все пак нашият топ тенисист си свърши работата за 3:4.

Димитров отново комбинираше двете крайности с бекхенда си – първо грешка за 15-0, а после нов уинър по правата. Фриц също сгреши с тази страна на ракетата си, което доведе до 30-30 и първи признаци за нервност при подаване на американеца. Гришо отново го затрудни с лифтиран форхенд по обратния диагонал тип контрапие и стигна до първия си шанс за пробив в сета. Световният номер 9 обаче го отрази с невърнат сервис, но скоро пак трябваше да отбранява брейк-бол, защото българинът демонстрира страхотна защита и контраатакуващ форхенд. Пробивът стана факт след нова порция отлично придвижване към мрежата на Гришо и смач за 4:4.

Американецът обаче не искаше да продължи негативните моменти и стигна до 30-30 в следващия гейм, а в подходящ момент сервисът на Григор проработи за 40-30. Форхенд-уинър по обратния диагонал доближи българина на гейм от спечелването на втория сет – 5:4.

Фриц не спираше да залага на агресията от сервис и при форхендите от основната линия, за да си вземе сравнително безпроблемно гейма за 5:5. Гришо започна със самочувствие следващото си подаване и се облагодетелства от петия ас за 30-0, след което дойде нова грешка от бекхенд. Двойна грешка пък пристигна в неприятен момент за 30-30, но форхендът не спираше да работи отлично. В крайна сметка топ тенисистът ни си гарантира тайбрек – 6:5.

Страхотен дълбок ретур изненада Фриц за 0-15, но после американецът реализира уинър с предната страна. Американецът сбърка бекхенд за 15-30, а скоро след това се стигна и до два шанса за пробив с тежестта на сетболове. Изключително изпълнение на подсечен бекхенд по правата се превърна в печелившо за Гришо, а с второ последователно такова той сложи край на втория сет – 7:5.

Трети сет

Григор започна уверено третия сет с бърз аванс от 40-0, но после пропусна със сантиметър да запише ефектен бекхенд-уинър, а подхлъзване му попречи да отиграе следващата топка – 40-30. До драма и обрат не се стигна, за щастие, като с невърнат сервис българинът поведе с 1:0.

С подсечен бекхенд Димитров надхитри съперника си и се откъсна с 0-15, а за 0-30 изпълни прекрасна къса топка със задната страна на ракетата. Отново сервисите се оказаха ключови за Фриц и с три поредни тежки такива той обърна до 40-30, а серия от подсечени бекхенди отново послужи на Гришо за дюс. Грешка от форхенд на американеца осигури брейк-бол, но той беше отразен с класическа комбинация от начален и прав удар. Нова грешка с предната страна на ракетата на световния номер 9 означаваше втори шанс за пробив, но и той се изпари след надстрелване с форхенди. Чудесен лоб на Григор му осигури трети брейк-пойнт и той вече се възползва от него, за да поведе с 2:0.

Гришо направи двойна грешка за 15-30, а втора поредна такава го постави в неудобна ситуация и две възможности за рибрейк. Кризата продължи с трета последователна двойна грешка и загуба на предимството – 2:1.

Григор започна позитивно с точка в следващия гейм, но след това два пъти пресили форхенд и се стигна до 30-15. Фриц също не беше безпогрешен и не можа да осъществи успешна атака на мрежата за 30-30, а после дълго спори със съдията за отсъден сервис в аут. Неточен форхенд на американеца осигури брейк-бол за Димитров, който обаче не можа да се възползва от него. Фриц все пак се справи с напрежението и си взе сервис-гейма за 2:2.

Изящен бекхенд по правата в комбинация с невърнат начален удар позволиха на българина да дръпне с 30-0, след което съперникът постигна рядко срещан къс диагонал от ретур – 30-15. Втори ретур-уинър на световния номер 9 му даде да намали на 40-30, а после се стигна и до дюс след нови проблеми с първия сервис. Добра атака на мрежата с форхенда на Григор му осигури авантаж, но геймът продължи с ново равенство. Ас по правата с 222км/ч донесе нов гейм-бол, но бекхенд в мрежата означаваше четвърти дюс. Форхенд-уинър на българина най-после бе подкрепено с още една точка и резултатът стана 3:2.

Григор сгреши ретур на втори сервис при 15-15, а Фриц заби ас, за да стане 40-15. Впоследствие американецът си свърши работата безметежно и изравни на 3:3. Димитров спечели на нула своето подаване и зарадва феновете с феноменален минаващ бекхенд с китково движение – 4:3.

Два пресилени форхенда на Гришо позволиха на Фриц да се откъсне с 30-0, след което американецът спечели нужните му още две точки, за да стигне до 4:4. При 30-0 за Димитров филето на мрежата се намеси изцяло в полза на съперника му, за да стане съотношението 30-15. Неправилно решение за къса топка коства на Гришо шанс да затвори гейма и трябваше да премине през 40-30, но той взе следващата точка за 5:4.

Фриц забрави за предишните си проблеми от начален удар и с поредица от мощни сервиси за 5:5. Българинът започна с грешка от подсечен бекхенд за 0-15, но после и късметът му помогна чрез намеса на мрежата – 15-15. Ас номер 8 беше достатъчен за 30-15, но агресивен ретур по късия диагонал на американеца доведе до 30-30. Стигна се и до 40-30, защото Фриц не изпълни добре къса топка и последващ бекхенд, но нова неточност със задната стра на на Гришо вкара гейма в дюс. Великолепен форхенд по диагонала на българина му издейства авантаж и той се възползва, за да си гарантира поне тайбрек – 6:5.

Фриц съумяваше да комбинира добрите си начални удари с дълбоки форхенди и без да загуби точка стигна до решителния тайбрек – 6:6.

Сервис+форхенд-уинър позволиха на Григор да дръпне с 1-0, но отново грешките от бекхенд му пречеха в разиграванията. Фриц си взе двете начални подавания, а именно с поредица от обратни удари Димитров спечели следващата размяна за 2-2. Форхенд-уинър по обратния диагонал доведе до 3-2, след което дойде и първият пробив в полза на българина, благодарение на грешка от форхенд на съперника – 4-2. Страхотно разиграване с форхенди от основната линия завърши успешно за топ тенисиста ни и той можеше да приключи мача на свой сервис. Най-доброто разиграване в мача дойде именно в този момент и бе спечелено от Димитров, който показа целия си арсенал от оръжия и заслужено стигна до четири мачбола. Още първият беше материализиран с атака на мрежата! 3:6, 7:5, 7:6(2)!

Източник: sportal.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!