Горещи новини

Готов е работният проект за консервация и реставрация на паметника на връх Шипка

-9:30-Razloginfo.com

Стартира ремонт на Паметника на свободата на връх Шипка. Готов е работният проект в рамките на мащабния план за консервация и реставрация на монумента. Това е поредната административна стъпка преди началото на строителните работи по 32-метровия паметник.Паметникът е конструктивно здрав. Това показва обследването, което беше извършено миналата година. Но трябва да се извърши сериозна консервационно-реставрационна намеса върху неговите фасади и интериорното му пространство, каза пред БНТ д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Той уточни, че ремонтът ще започне не по-рано от лятото на следващата година.

Първо трябва да организираме процедурите по ЗОП, с които ще се определи изпълнителят на ремонта, хората, които ще извършват строителния надзор и инвеститорския контрол, обясни д-р Ангелов.

Основният проблем, по думите му, са компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространството между облицоващите камъни. По проект всички тези стари фугиращи смеси трябва да бъдат механично отстранени от паметника. Да бъде изцяло профугиран, посочи той.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!