Горещи новини

Горещо от НСИ! Богатеем! Ключова новина за заплатите у нас

-15:45-Razloginfo.com

През първото тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата нараства с 3,5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. и достига 2198 лева.Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са в категориите „Други дейности“ – с 16,9 на сто, „Административни и спомагателни дейности“ – с 10,2 на сто, и „Финансови и застрахователни дейности“ – с 10 на сто.

Спрямо първото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства с 16,8 на сто, като най-голямо e увеличението в икономическите категории „Други дейности“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“- с 24,4 на сто, „Операции с недвижими имоти“ – с 21,5 на сто и в „Строителство“ – с 20,7 на сто.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за периода са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 5252 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ – 3395 лева;  „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 3035 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите категории:  „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 1366 лева;  „Други дейности“ – 1528 лева;  „Селско, горско и рибно стопанство“ – 1543 лева, пише БТА.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!