Горещи новини

Големите вериги и държавата се разбраха за мерките по празниците, на санкции ще подлежат и потребителите

-15:22-Razloginfo.com

Всички търговски вериги са поели ангажимент към стриктно спазване на мерките срещу разпространението на Ковид-19. Това заяви по време на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той допълни, че голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност, осигурили са дезинфектанти, допълнителен персонал за проверки на входовете, инвестирали са допълнителни средства. В момента се изготвя график, който ще бъде предоставен на МВР, във връзка с предстоящите засилени проверки по празниците.

Собствениците на големи вериги очакват да се насочим и към хората, които не спазват мерките, така че санкции ще има и за потребителите. Освен МВР, РЗИ и пожарната, ще се включи и КЗП в проверките, коментира Борисов. Той обяви още, че, в случай на недостиг на персонал по магазините, ще бъде осигуряван такъв чрез Бюрата по труда.По отношение на организацията на посещенията в магазините, той обясни, че в повечето от тях са предвидени 5 кв. м. за посетител. Някои обекти са определили 10, а други – 15 метра.

„Това се регулира доста сгрого. Има дезинфектанти, носят се маски, мери се температура. Това е, което искаме и което могат да направят собствениците. Това, което не могат да направят, е да контролират тълпата отвън“, коментира Кунчев.

За да няма струпване на хора, много от веригите ще работят с удължено работно време. Проверяващи ще обикалят по обектите и ще се отзовават мигновено на сигнали. Това, според Кунчев, отново няма да е достатъчно, ако хората не се пазят.

„Каквото и да измислим, ако хората не желаят да спазват мерките, те няма да действат“, каза той и апелира хората да проявят разбиране и търпение.

„Важно е да бъдем дисциплинирани, да изтърпим още малко, докато започне ваксинирането. В навечерието на празниците се очаква огромно струпване на хора. Няма да се справим, ако не се обединим. Освен с апел, това би станало и със засилено полицейско присъствие“, призоваха от Сдружението за модерна търговия.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!