Горещи новини

Годлево

Село Годлево е разположено в южните склонове на Рила на 900 м. надморско равнище. То отстои само на 12 км от град Банско и от него се разкрива прекрасна гледка към Пирин. Сутрините в Годлево са особенно мистични. Свежест, звън на чанове и хлопки, мирис на билки и цветя през пролетта и лятото и кристална белота през зимата.

В днешно време селото е електрифицирано, водоснабдено и почти изцяло канализирано и добре благоустроено. От кметството казват, че хората тук не напускат селото. Живот кипи тук, на тоя малък слънчев хълм, хвалят се те и сочат за пример модерната животновъдна ферма, мандрата и колибасарската фабрика в Годлево.

В старите книги за Годлево пише, че това е възрожденско село в Разлога. През втората половина на 19. век в него е имало много даскали будители. Те даскалували не само в Годлево и околните селища, а и по-далеко. Много от младите мъже на Годлево били съзаклятници и активни участници в освободителните борби. Един от тези мъже местните наричали Годлевския Индже. Поповете в селото били все местни. Фамилиите са старинни. Много от тях през вековете са били в роднински връзки с фамилии от съседното село Добърско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


error: Content is protected !!