Горещи новини

Годишнина от смъртта на Гео Милев

-9:11-Razloginfo.com

Георги Милев Касабов, известен като Гео Милев, е български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература. Заедно с други симпатизанти на левицата е убит от полицията по време на Априлските събития през 1925 г. Баща е на детската писателка Леда Милева.

В черната хроника на българския ХХ в. убийството на поета Гео Милев трябва да бъде възприемано не просто като атентат, а като посегателство срещу цялата ни култура и духовност.

Всъщност единствената му вина е, че не се страхува да пише талантлива публицистика и поезия.След като е осъден на една година затвор, на 15 май 1925 г. Гео Милев е извикан за „малка справка“ в полицията, след което изчезва безследно. По-късно става ясно, че е зверски удушен и хвърлен в общ гроб.

Истината за убийството му е разкрита едва през 1954 г., когато при разкопаване на Илиянския форт тленните му останки са идентифицирани по протезата и стъкленото око в черепа.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!