Горещи новини

Гласуваха! Споделеното пътуване не е престъпление

-13:28-Razloginfo.com

Окончателно! Депутатите приеха споделеното пътуване да не се наказва. За радост на обикновените граждани и за ужас на превозвачите, които протестираха.

Одобрени са промените в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, върнат от президента Румен Радев. БСП подкрепи текстовете, а депутатът Георги Свиленски посочи, че управляващите са се вслушали в съветите на президента и опозицията.

„Тогава ви казахме, че няма как и в Наказателния кодекс, и в Закона за автомобилните превози да бъде предвидено наказание за едно и също нещо. Сега това нещо го разделяме, тоест административното наказание си е административно наказание, наказателното преследване си е наказателно преследване. Тоест не може за едно и също нещо да бъдат приложени и двете мерки.Второто нещо, за което тогава настоявахме, беше отделянето на споделеното пътуване. Нашите притеснения, че под наказателно преследване ще попаднат всички, които извършват така нареченото „споделено пътуване“, именно с текста, където се определя понятието „икономическа изгода“, „срещу заплащане“ или „търговска дейност“, сега, с оставането на съюза „или – или“ вече се решава този проблем“, посочи той.

Депутатите приеха още, ако се заплати горивото при споделено пътуване, това да не се приема като икономическа изгода.

През ноември парламентът подкрепи президентското вето върху текста. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново обсъждане.

От мнозинството внесоха поправки. Наказанието „затвор“ до 10 години за нерегламентиран превоз беше намалено на до 5 години, като се добави и изискване нарушението да е извършвано  системно.

Депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото и отново заявиха, че целта на промените е борбата със сивия сектор в автобусните превози.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!