Горещи новини

ГИТ: Над 95 000 нарушения по безопасността на труда за първите 4 месеца на 2023 г.

-13:03-Razloginfo.com

Над 95 000 нарушения по безопасността на труда са установили от Инспекцията по труда само за първите четири месеца на през 2023 г., уточняват от Инспекцията.За сравнение, през миналата 2022 година инспекторите по труда са установили 96 402 бр. нарушения на здравословните и безопасни условия на труд. Това са 50,4% от всички установени нарушения. През 2022 г. трудовите инспектори са разследвали 738 инциденти на работното място. Най-честите злополуки са: притискане, премазване, смачкване, падане от височина, поражения от електрически ток и удар от падащ предмет. Според анализ, повечето трудови злополуки могат да бъдат предотвратени.

Често работодателят е осигурил необходимата среда за безопасна работа, но работникът неглижира установените правила. В тези случаи работодателят има право да отстрани от работа работниците, които нарушават изискванията за безопасност. Те също могат да откажат изпълнението на работа, когато възникне сериозна и непосредствена опасност за живота и здравето им, пишат от ГИТ.

На 28 април се отбелязва и Международният ден на загиналите при трудови злополуки.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!