Горещи новини

Гигантски кит се появи в Егейско море

| 15:45

Гигантски кит, който обикновенно се среща в океаните, бе забелязан за първи път край плажовете на Кушадасъ и гръцките острови Хиос и Самос в Егейско море, през седмицата.Огромното морско животно смая тези, които го видяха.

Учени от Гръцкия институт за опазване на морската среда, изследващи района при крайбрежието на курорта Кушадасъ и остров Самос и Хиос в Егейско море, заснеха гигантски кит, известен като голям кашалот (Physeter Macrocephalus), дълъг 18 метра и тежащ до 57 тона.

В изявлението, направено от института, се посочва, че броят на китовете, живеещи на дълбочина от около 1100 метра в Средиземно море, е само около 2500 и че те са застрашени. Защитените китове не трябва да се доближават, когато бъдат видени.

Кашалотът е много удивително животно както сред останалите жители на планетата, така и сред китовете. Този звяр има такива качества, които няма да намерите никъде другаде: абсолютни рекорди за гмуркане; необичайно меню, състоящо се от гигантски калмари; специална мастна подложка (спермацети), която имат само те, както и славата да поглъщат хората цели, без да дъвчат. Въпреки че последното твърдение е спорно.

Освен това кашалотът е най-големият кит с зъби. Мъжките са много по-големи от женските. Дължината им може да достигне 18-20 метра, докато женските растат не повече от 13 метра.

Тези гиганти предпочитат да останат там, където дълбочината е повече от 200 метра, поради което много рядко се приближават до бреговете.

Името „кашалот“ идва от португалския кахалот, което означава „голяма глава“.  Действително главата на това животно е просто огромна. Той заема около една трета от дължината на цялото тяло.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!