Горещи новини

Германия има газ за 2 месеца, ако Русия спре доставките

| 17:26

Въпреки по-бързото запълване на газохранилища от обикновено, Германия ще има достатъчно природен газ, за ??да покрие само два месеца и половина потребление тази зима, ако Русия напълно спре доставките, заяви пред Блумбърг Клаус Мюлер, президент на германския енергиен регулатор – Федералната мрежова агенция.Германия има за цел хранилищата да бъдат пълни на 85% до началото на октомври и 95% до началото на ноември. Но дори при 95% запълняемост на хранилищата най-голямата икономика в Европа ще има два месеца и половина, за да покрие отоплението, електроенергията и индустриалното търсене на газ, посочи той.

„Ние сме малко по-бързи от това, което бяхме, по отношение на запълването на хранилище, но това не е знак, че можем да се отпуснем“, каза той.

Германия постигна в средата на август целта си да запълни своите хранилище за природен газ до 75% от капацитета, две седмици преди правителствените плановете, кто към 16 август газовите хранилища на страната са запълнени на 77,3%.

Капацитетът за съхранение в най-голямата икономика в Европа е около 23,3 млрд. кубически метра, или повече от една пета от германското потребление от 100 млрд. куб. метра през 2021 г.

Според ръководителя на германския регулатор, целта от 95% до ноември може да бъде трудно постижима, тъй като някои места за съхранение ще се затруднят да постигнат целта, дори ако условията за търсене и предлагане са добри.

„В най-добрия случай три четвърти от тях ще постигнат целта“, посочи той пред Блумбърг.

Регулаторът все още не е сигурен как ще се развие енергийната криза с идването на зимата и как индустриите ще бъдат приоритизирани при евентуално изключване на газоподаването.

Германските индустрии и тези в останалата част от Европа предупреждават, че може да се наложи да намалят производството на фона на газовата криза, което ще доведе до срив на веригите на доставка и производство.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!