Горещи новини

Генерираха хеш кода на софтуера за изборните машини

-10:18-Razloginfo.com

Хеш кодът гарантира идентичността на софтуера в машините за гласуване (снимка: ДАЕУ)
В Държавна агенция „Електронно управление“ беше генериран и разпечатан криптографски идентификатор, съдържащ хеша на софтуера, който е приет от ЦИК, и който ще бъде инсталиран на всички машини за изборите на 14 ноември 2021 г. в страната и чужбина.С този хеш код се гарантира идентичността на софтуера, който е удостоверен от ДАЕУ с използвания в конкретната машина за гласуване. След като гласува, всеки избирател може да сравни хеш кода от неговата контролна разписка с този, разпечатан и поставен на видно място в СИК.

Софтуерът беше компилиран в осигурена от ДАЕУ защитена среда от експерти на ЦИК и представители на фирмата изпълнител „Сиела Норма“, в присъствието на представители на ЦИК, уточниха от агенцията.

На компилирането присъстваха и регистрираните предварително от ЦИК представители на партии и коалиции, както и представители на мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!