Горещи новини

Гасят пожар на западния склон на връх Тодорка над Банско

-9:26-Razloginfo.com

Ново огнище, вследствие на светкавица, е възникнало на територията на Национален парк“Пирин“, съобщават от пресцентъра на община Банско.

Снощи, в 19,25 часа, хижарят на хижа Вихрен Иван Баряков е подал сигнал за пожар на западния склон на връх Тодорка.Както и вчера на Църна могила, незабавно са мобилизирани служители на Дирекция“Национален парк Пирин“. В акцията по потушаване на огъня участват също хижарите и персонала на хижите Вихрен и Бъндерица. Действията се координират от директора на НП Пирин Росен Баненски. На място е и зам.-кметът на община Банско Стойчо Баненски.

Това е втори пожар на територията на парка в рамките на два дни.

В сряда сутринта е подаден сигнал за пожар на връх Църна могила в Пирин, а в гасенето са се включили служители на Дирекция “Национален парк Пирин”, пожарникари, както и местната мото дружина, които с моторите си са извозвали вода по труднодостъпния район.

До следобедните часове в четвъртък пожарът e овладян, а на място дежурят рейнджъри от парка.

Парковите служители са слезли от връх Църна могила и са се изкачили по склона на връх Тодорка, за да участват в гасенето на новия пожар. Гасенето му се извършва чрез копаене, защото горенето се разпростира под земята.

Предполага се, че необичайният пожар е започнал късно вечерта на 18 август, когато над Пирин се разрази гръмотевична буря.

Пожарището на връх Църна могила е овладяно, но на място дежурят рейнджъри от НП“Пирин“.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!