Горещи новини

Габриел връща мандата в 16 часа! Тагарев и още министри на ПП взривили преговорите! Отиваме на избори

-14:39-Razloginfo.com

Правителство няма да има, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разбраха за общо управление, научи Епицентър. бг. от свои източници.Мария Габриел връща мандата на Радев в 16.00 часа

„Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ приключиха. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев днес, 19.03.2024 г., в 16:00 часа. Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията. Пред държавния глава Габриел ще обяви резултата от преговорите с ПП-ДБ и решението си за връчения й мандат за съставяне на правителство“.

Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По информация на Епицентър. бг Мария Габриел ще обяви пред държавния глава неизпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Основното различие между двете формации е проектосъставът на кабинета.

От ГЕРБ-СДС предлагаха смяната на шест министри и са заявили, че няма да подпишат коалиционно споразумение без към него да бъде подписано и Приложение 1 със състав на кабинета „Габриел“.

От ПП-ДБ категорично не пуснаха Тодор Тагарев, не искаха да отстъпят и енергетиката на ГЕРБ-СДС.

Кирил Петков и Христо Иванов отказаха да дадат и министерство на електронното управление като за негов титуляр предлагаха Цанко Арабаджиев, настоящият шеф на ББР, който наскоро беше засечен да бута количката на Лена Бориславова с бебето й.

Преговорният екип на ПП-ДБ се опитвал да търгува всеки пост в изпълнителната власт, като непрекъснато си сменял мнението за дадени кандидати и желанията за властовите позиции, към които имат апетити.

Окончателният провал на преговорите стана ясен малко след 12.00 часа, когато изтече даденият от Габриел краен срок за постигане на съгласие.

Междувременно от прессекретариата на президентството обявиха преди обяд, че държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни,

Още вчера премиерът в оставка Николай Денков коментира, че разпространеният в медиите проектосъстав на кабинета не е приемлив за ПП-ДБ.Тази сутрин съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред медиите, че няма съгласие за правителство.
Делян Добрев от ГЕРБ-СДС също беше лаконичен:“Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори“.

Вчера кандидат-премиерът Мария Габриел обяви, че в 12 ч. днес (19 март) ще върне на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство, независимо дали е изпълнен.

Предишният краен срок на ГЕРБ беше 12 ч. на 18 март, но също не беше спазен.

По Конституция Габриел разполага със седем дни, за да опита да състави кабинет, те изтичат в понеделник (25 март).

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!