Горещи новини

В Украйна няма да учат Пушкин, Толстой и Чехов

| 12:23

Всички произведения, написани от руски и съветски (с изключение на украински) автори, ще бъдат премахнати от училищната програма в Украйна. Това решение е взето от работна група към Министерството на образованието за актуализиране на съдържанието на учебните програми по чуждестранна литература, съобщава украинското опозиционно електронно издание „Страна“.В решението на работната група за актуализиране на съдържанието на програмите по чужда литература за 6-9 и 10-11 клас се препоръчва да се премахнат: всички произведения на А. Пушкин, М. Лермонтов, Ф. Достоевски, Л. Толстой, И. Тургенев и Н. Некрасов, Ф. Тютчев, А. Фет, И. Бунин, всички произведения на М. Булгаков, басни на И. Крилов, разкази на А. Чехов и родения в украински град Житомир В. Короленко; Художествена литература от А. Беляев („Човекът-амфибия“) и А. Грийн; стихотворения за Втората световна война, включително Б. Окуджава и К. Симонов; „Бабий Яр“ от А. Кузнецов и „Зорите тук са тихи“ от Б. Василиев; „Ревизор“, „Нос“ и „Шинел“ от Н. Гогол (украинските му разкази остават в програмата); епосът „Иля Муромец и славеят разбойник“ и целият раздел „Епопеи“.

Забележителни са мотивите за премахването на произведения: „Разтоварване на програмата“, „Модернизиране на програмата чрез вкарване на съвременни произведения за деца и юноши“, „Замяна с произведения, които са шедьоври на световната литература“ (от изданието питат риторично дали последното се отнася за Пушкин).

След руската инвазия в Украйна в много страни се опитват да „отменят“ руската култура, включително такава, създавана преди векове. Същременно се ограничават изявите на руски артисти, музиканти и изобщо културни дейци, освен такива, които публично са се разграничили от Путин и властта и живеят в емиграция.

Непосредствено след 24 феврури в Русия отмениха почти всички концерти на западни изпълнители и филмови премиери на филми, произведени в Европа и САЩ.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!