Горещи новини

В Сърбия ще изплащат по 850 евро за второ и трето дете, 2,5 хиляди евро за първо

-18:24-Razloginfo.com

Сръбският парламент прие поправка в закона за подпомагане на семейства с деца, предвиждаща изплащане на еднократна помощ за раждане на второ и трето дете в размер на 100 000 динара (около 850 евро), съобщава вестник „Новости”.В изказване на заседание на парламентарната комисия по труда и социалните въпроси министърът на семейството и демографията Ратко Дмитрович каза, че „оценката на капацитета на бюджета е заключила, че има пари за привеждането в действие на такова решение“.

Изменението се отнася за деца, родени след 1 януари 2022 г. По-рано сръбското правителство прие закон за увеличаване на плащането за раждане на първо дете от 100 хиляди динара на 300 хиляди динара (2,5 хиляди евро).

Този закон също влиза в сила от 1 януари. Освен това президентът Александър Вучич в обръщение към нацията каза, че като цяло размерът на плащанията на семейството за първото дете както от държавата, така и от общините ще бъде около 4 хил. евро. Според съществуващите закон за второ дете в Сърбия се плащат 10 хиляди динара (85 евро) на месец за период от две години, за третото дете – 12 хиляди динара (102 евро) за период от 10 години, а за четвъртото дете – 18 хиляди динара (153 евро) за период от 10 години. През последните години властите се опитват да преодолеят ниската раждаемост в Сърбия, като въвеждат различни програми и плащания от държавата. Ситуацията обаче продължава да се влошава.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!