Горещи новини

В СУ „Бр. Каназиреви“ в Разлог предприеха инициативата „Осинови паметник!“

| 9:45

Под мотото „Осинови паметник!“ учениците от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ активно се включиха в отбелязването на 110-годишнината от освобождението на град Разлог.Още от петъчния следобед малки и големи ученици от най-старото и престижно училище в региона се отправиха към различни паметници в града ни, за да почетат паметта на нашите предци и на хората, жертвали живота си в името на свободата ни.

Най-малките ученици от първи и втори клас, водени от своите учители Ел. Михова, М. Кънчева, Г. Попова и М. Антева, се поклониха пред бюстовете на патроните ни – братя Петър и Иван Каназиреви. Някои от децата за първи път прекрачиха прага на построеното с дарените пари от братята училище, днес НУ „Св.Св. Кирил и Методий“, и научиха за тяхното благородно дело. Цветя в знак на признателност бяха оставени до бюстовете на почетните граждани на Разлог.

Под наслова „Осинови паметник“ и по-големите ученици почетоха видните личности, чиито паметници красят града ни. Третокласниците и четвъртокласниците се запознаха с историята на разложките паметници от юбилейния алманах, който издадоха възпитаниците на СУ „Бр. Каназиреви“ преди десет години по повод 100-годишния юбилей от освобождението на града ни. Учениците на М. Татарска и Цв. Коюмджиева почистиха паметника на баба Магдалина Юрукова. Те научиха за нейния подвиг и също поднесоха цветя.

С историята за смелостта на баба Магдалина Юрукова се запознаха и деветокласниците. Те почетоха паметта на загиналите от четата на Г. Кондев в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, като посетиха паметната плоча в м. „Андъко“, почистиха мястото и сведоха глави пред героите.

Десетокласниците се запознаха с историята на издигнатия през 1936 година в памет на 28 загинали в Илинденско-Преображенско- Кръстовденското въстание наши предци, разположен в парка пред Историческия музей. Те изслушаха кратка беседа от учителя Л. Джолева и десетокласника Н. Крайнов и също оставиха цветя в знак на почит.

В навечерието на годишнината от освобождението на града ни бяха почетени и други знакови паметници. Дванадесетокласниците почистиха паметника на Асен Лагадинов в централния парк. Пред паметника на поета Яворов сведоха глави учениците от петите класове. Цветя бяха положени и пред паметника на Никола Парапунов от седмокласниците, както и на Апостола на свободата Васил Левски от шестокласниците.

Единадесетокласниците пък уважиха делото на Гоце Делчев, чието име пряко се свързва с Македоно-одринското революционно движение и ролята му за освобождението на нашия край. Пред паметника на загиналите във войните наши предци от града и региона на централния площад се поклониха учениците от осмите класове. Така възпитаниците на СУ „Братя Каназиреви“ си припомниха важните исторически стъпки, довели до извоюването на свободата и просперитета на града ни.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!