Горещи новини

В Струмяни нямат задна! Стигнаха до зам.-министъра, искат си старата цена на водата

-9:47-Razloginfo.com

Община Струмяни стигна до зам.-министъра заради поскъпването на водата и искането за излизане от ВиК асоциацията.

Искането на инициативен комитет от Струмяни за създаване на ВиК дружество, което да предоставя услуги само на територията на общината, беше обсъдено на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес по покана на заместник-министър Николай Нанков. В нея участваха също областният управител на Благоевград и председател на Асоциацията по ВиК Бисер Михайлов, кметът на Струмяни Емил Илиев, председателят на Общинския съвет Златка Яневска, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград Росица Димитрова, представител на инициативния комитет и експерти от министерството.

По време на разговора стана ясно, че за избор на оператор, който да предоставя ВиК услуги за населението на територията на Струмяни, трябва да бъде взето решение от Общинския съвет. Той трябва да отговаря на посочените в наредба минимални изисквания.

При предоставяне на ВиК услуги от оператор, само за територията на Струмяни, средствата за инвестиции за доизграждане и поддръжка на ВиК системите ще трябва да се осигурят през цените на услугите за жителите на общината, както и от общинския бюджет, тъй като не би могъл да се използва ресурс от европейските фондове.С безвъзмездни средства се изпълняват обекти само в административни области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор. По тази причина проекти за модернизиране на водоснабдителна и канализационна инфраструктура в другите общини на област Благоевград също не могат да получат финансиране от фондовете на ЕС. В момента община Кресна също не е член на асоциацията.

До излизането на Струмяни от асоциацията услугите за населението ще продължат да бъдат предоставяни от действащия оператор.

Мотивът за напускане на асоциацията беше драстичното увеличение цената на водата от 60 ст. кубика на 1,62 лв. По същата причина от 6 месеца цяло село Илинценци не плаща вода. Повечето жители искат да се върнат на старото положение, когато с вода ги снабдяваше „ВиК Стримон“ ЕООД – с. Микрево и на старите цени.

Дали обаче ще се върнат старите цени на водата, предстои да видим.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!