Горещи новини

В Русия създават нова пионерска организация

| 14:20

Снимка:Facebook
В четвъртък група депутати и сенатори внесоха в Държавната дума на Руската федерация проект на закон за руското движение на деца и младежи „Голямата промяна“ (Тук има игра на думи, защото това означава също голямо междучасие-бел.прев.). Текстът е поместен на сайта на Думата, предава ТАСС.Според обяснителната записка, придружаваща законопроекта, целите на движението ще са насърчаване провеждането на държавна политика в интерес на децата и младежите, участие във възпитанието на децата, тяхното професионално ориентиране, организиране на свободното време на децата, създаване на възможности за тяхното всестранно развитие и самореализация, подготовка на децата и младежите за пълноценен живот в обществото. Днешната дата не е избрана случайно, тъй като 19 май е бил празникът на съветската пионерска организация.

Руският президент Владимир Путин вероятно ще оглави надзорния съвет на новото руско движение, се казва в документа.

„Надзорният съвет на Движението се ръководи от президента на Руската федерация. Съставът на Надзорния съвет на Движението се утвърждава и променя от президента на Руската федерация. Членовете на Надзорния съвет на Движението имат право да съчетава членството в Надзорния съвет на Движението с заемането на публична длъжност в Руската федерация или длъжност на федералната държавна служба“, се казва в законопроекта.

Участници в руското детско движение могат да бъдат ученици над шест години, както и студенти от техникуми и колежи. Участието в движението ще бъде доброволно, като се отчита равнопоставеността на всички участници. Според документа чуждестранни агенти и свързани с тях лица не могат да бъдат ментори на движението.

„Движението ще може да участва в превенцията на безделничеството и младежката престъпност,“ се казва в проектозакона.

Беларус е единствената от бившите съветски републики, която запази пионерската си организация. Пионерски организации има и във Венецуела, Лаос, Виетнам, КНДР, Китай и Куба.

В Съветския съюз пионерската организация е създадена през 1922 година, като взима модела на скаутското движение в Русия, съществувало още преди Революцията. В нея са били приемани децата от 9 до 14 годишна възраст, като организацията е била подчинена на Комсомола – организация на съветската младеж. Членството и в двете е било практически задължително. Организацията се занимава с идеологическата подготовка на децата, като същевременно организира различни състезания, спортни и политически прояви.

В България пионерската организация се създава през месец ноември 1944 година под името Димитровска пионерска организация „Септемврийче“, като в нея се приемаха децата в трети клас. Предназначението ѝ е аналогично с това на съветската организация.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!