Горещи новини
Третокласници, от ОУ “Н. Парапунов“, предлагаха варианти за чисто училище, град, околна среда и планетаОтличиха за проявено творческо въображение ученици от ОУ “Н. Парапунов“ – Разлог в конкурса „Магията на Кукеровден”В СУ „Братя Каназиреви“, в Деня на Земята, призоваха да опазим нашата планетаОтговорността към служители, партньори, консуматори и общността е в основата на Доклада за устойчиво развитие на Загорка за 2020Откраднаха незаключен „Сеат“ в РазлогС шарени яйца и великденски зайчета Великден дойде предварително в РПГ „Никола Стойчев“Осмокласници, от РПГ „Никола Стойчев“, призоваха за грижа към околната среда в Деня на ЗемятаЗаловиха 19-годишен от Добринище, седнал зад волана след употреба на наркотични веществаУченичка, от ОУ ,,Никола Парапунов“ – шеста на Националното състезание „Ключът на музиката“„Мастър шеф” „стъпи“ в НУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Разлог

В Разлог се заговори за референдум заради водния проблем

Жителите на Разлог готови за референдум заради казуса с водата. Хората обвиниха местната власт в манипулация по време на обществено обсъждане на анализ, който трябваше да посочи прогнозната цена на водата, ако Общината излезе от Асоциацията по ВиК, съобщи БНР.

Благоевградска област е една от четирите, в които няма консолидация на ВиК сектора, което според европейските правила лишава общините от възможността да подменят остарялата мрежа и да изграждат нови съоръжения с европейско финансиране. Анализите показват, че са нужни най-малко 300 милиона за водопроводи, канализация и пречиствателни съоръжения. Пари, които засега няма откъде да дойдат.

Още преди да са изчерпани усилията за приобщаване на Сандански, Кресна, която е категорична, че няма да влезе в Асоциацията по ВиК, някои общини, които са в нея, започнаха да обмислят възможността да излязат от обединението. Първият катализатор беше увеличението на цената на услугата, която е между 1.65 лева и 2.34 лева. По- скъпа вода плащат общините, в които има пречиствателни станции за отпадъчни води.

След протестите в Струмяни, за която цената скочи три пъти, такива последваха и в Разлог. Недоволството доведе до решение на Общинския съвет Общината да възложи независим експертен анализ, който да каже колко би струвала водата, ако излязат от асоциацията и ВиК дружеството е общинско.

В края на миналата седмица въпросният анализ, направен обаче от общински служители, беше подложен на обществено обсъждане, което взриви общественото недоволство.
В сложните схеми на пресмятания се оказа, че, ако ВиК е общинско дружество, цената на водата ще е малко над 4 лева, тоест почти двойно от сега плащаната услуга.

Над 400 жители на Разлог се организираха протестно в социалните мрежи и събитието трябваше да бъде преместено в големия салон на читалището. Хората не само че не приеха данните в анализа, но и заявиха, че ако не се предприемат бързи решения за излизане от ВиК асоциацията, ще инициират референдум, като местните избори наесен са най-удачното време за провеждането му.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:
Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!