Горещи новини

В Нидерландия ограничават къпането до 5 минути, за да се пести енергия

| 19:33

Нидерландското правителство започна кампания за ограничаване на продължителността на къпането до пет минути, но, както съобщава „Уолстрийт Джърнал“, не всички са готови да приемат ограниченията.Карла Дженерал, жителка на Нордвейк, прекарвала 15 минути под душа, но младият ѝ мъж, който взема студен душ за минута и половина, не можел да разбере това разточителство и ѝ купил петминутен пясъчен часовник.

Сега, пише вестникът, правителството на Нидерландия се опитва да убеди жителката на Нордвейк, 37-годишна управителка на онлайн магазин, и други като нея да пестят топла вода. Както отбелязва вестникът, повишаването на сметките за енергия и възможният недостиг се оказват достатъчна мотивация. „Сега вземам душ за пет минути“, казва Дженерал и добавя, че е намалила броя на къпанията до едно на месец.

В североизточна нидерландска провинция местните власти раздават на жителите си таймери, за да ги насърчат да пестят пари по същия начин, по който го е направил приятелят на Дженерал.

Музикалната журналистка от Амстердам Теа Деркс казва, че винаги се е опитвала да ограничава потреблението на енергия. Например, тя взема душ само веднъж седмично за не повече от пет минути, а през останалите дни просто се търка с мокра гъба. 58-годишната жена, която използва велосипед като основно средство за придвижване, заяви, че честите душове са „абсолютно ненужни“. Освен това, за да пести енергия, Деркс използва електрическа кана за миене на чинии, вместо да използва гореща вода от водопровода.

В същото време ученият Рейнт Ян Ренес, който съветва националното правителство как да накара хората да пестят енергия, казва, че жителите обичат да пестят пари и се грижат за околната среда, но са скептични към исканията на правителството и обикновено не правят лични жертви без основателна причина.

„За някои душът остава свещено място“, посочва Мейндерт Бурсма, 23-годишен студент, който е загрижен за климата и затова избира да пътува до Гърция с влак, за да избегне емисиите, свързани с пътуването със самолет, но въпреки това няма намерение да намалява времето за къпане. За да се намали зависимостта от изкопаемите горива, той заяви, че потреблението на енергия трябва да бъде намалено „в основните отрасли“.

25-годишната жителка на Амстердам Релинда ван Доррестейн се оплаква, че пет минути са недостатъчни за нормален душ. Според нея, когато остава при родителите си, тя се „бунтува“: баща ѝ има „шестминутен таймер за душ“, който тя нарочно завърта два пъти.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!