Горещи новини

В най-кратки срокове: Мобилно приложение вместо лична карта

-17:43-Razloginfo.com

Министерството на електронното управление ще опита в най-кратки срокове да направи приложение за електронно идентификация, в което да влязат данните от личната карта. Това обяви на пресконференция ресорният министър Божидар Божанов. Това е една от краткосрочните мерки, с които ще се заеме новото ведомство.„За съжаление в момента тази система е „забила“. Ще направим една система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не разчитаме на личните карти. Личните карти остават приоритет, но мобилните телефони ще са удобна алтернатива. Освен това личните карти трябва да бъдат с чип. Друга приоритетна мярка е отпадането на най-често използваните удостоверения. Ще променим вътрешните правила, заповеди, така че тези удостоверения да бъдат премахнати и да спестим нуждата от такава услуга“, допълни министърът.

„Мобилните телефони ще са удобна алтернатива на това и нещо, което ще можем да направим бързо без да има нужда да координираме обществени поръчки, МВР и др. Приоритетно ще опитаме да раздвижим процедурата, по който да направим новите лични карти. Те трябва да бъдат с чип така или иначе. Европейски регламент е. Това го нямаме и трябва да го направим. Дори закъсняваме, категоричен бе Божанов.

Идеята е криптографската информация да е в телефона. „Например, ако искаме да влезем в здравното си досие – там ще пиеше идентифицирайте се и ще го правим чрез приложението с ПИН код“, даде пример той.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов представи приоритетите и най-неотложните задачи, които стоят за разрешаване от новото министерство. Той заяви, че се чувства подготвен за поста.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!