Горещи новини

В Кипър обявиха „червен код“ за риск от пожари заради жегите

| 11:41

Властите в Кипър предприемат мерки заради продължаващите високи температури и покачването им в следващите дни до 41 градуса. За днес и утре е обявен „червен код“ за висок риск от горски пожари. Очаква се пиково потребление на електроенергия.Дните до края на юли ще са най-горещите досега за това лято в Кипър, е прогнозата на метеоролозите. През целия следващ период се очаква жега от 41 градуса във вътрешността на страната.

Поредица от предупреждения с „жълт код“ за опасно високи температури не само през деня, но и през нощта, бяха издадени през изминалата седмица.

„Червен код“ за висок риск от възникване и разпространение на горски пожари е в сила през двата почивни дни, съобщи Отделът по горите. Оттам напомниха, че санкцията за палене на огън в планината извън определените места е лишаване от свобода до 10 години или глоба до 50 000 евро, или и двете заедно.

Повишена готовност обяви противопожарната служба. Тя призова хората да избягват действия, които могат да предизвикат искри, като работа със земеделски и строителни машини и инструменти.

Електропреносната система е в режим на готовност за пиково потребление на електроенергия, увериха от компанията оператор. Капацитетът на мрежата се очаква да бъде увеличен следващата седмица с допълнителни генератори, които сега се ремонтират.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!