Горещи новини

В ЕС помощите са само за нуждаещите се, у нас – на калпак

| 10:14

В опита си да спасят населението и фирмите от задаващата се проблемна зима повечето правителства в ЕС въвеждат помощи, които са диференцирани спрямо доходите. Докато в България с изключение на енергийните помощи, които се разпределят от социалното министерство, те са в зависимост от консумацията и не правят разлика дали получателят се нуждае от тях, или не.Например 25-те стотинки на литър бензин или дизел се дават на всеки, който зарежда колата си на бензиностанция.

Освен това хората, които се отопляват с ток или парно, ги плащат по регулирани от държавен орган цени и могат да се надяват на ефективна спирачка срещу свръхвисоки цени. Но над 50% от населението разчита на дърва за огрев, пелети или въглища, а техните цени се определят свободно на пазара и не се знае къде ще спре покачването им.

Дървата за огрев например в момента са над 220 лв. за кубик, което е двойно по-скъпо в сравнение с миналата зима. Същото важи и за пелетите и въглищата.

При това консумацията на дърва през лятото се вдигна около 3 пъти спрямо година назад и най-вероятно те ще бъдат най-разпространеното средство за отопление в България през предстоящата зима.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!