Горещи новини

В Елешница загряха с „Раздрънкване“, голямото събитие се очаква на Великден

-8:41-Razloginfo.com

Състоя се Кукерски карнавал „Раздрънкване“ в село Елешница. Лошото време не попречи на десетки участници да излязат на площада на село Елешница и да раздрънкат клопките.Това е първото събитие, като голямото се очаква на Великден!

С традиционен кукерски карнавал ще отбележат Великден жителите на разложкото село Елешница. Кукерският фестивал в селото е уникален и с женското участие в него. Празникът тук се свързва и с пролетното пробуждане на природата. Подготовката за Кукерския фестивал продължава близо три месеца като това е най-дългоочакването събитие за местните хора, разказва един от организаторите.

Снимки: www.kukeri.net

Участнците в Маскарадния великднески фестивал се обличат в кукерски одежди, за да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората, разказват местните хора. На този ден жителите на разложкото село показват най-хубавите си носии и маскарадни костюми. На връх Великден в селото се събират кукери и от съседните градове. „Ако световното първеноство на кукерството е в Перник, значи европейското е в Елешница, смята местният жител Иван Стамберов. Атракция по време на Кукерския карнавал е и традиционното надсвирване и надиграване. Това е една невероятна феерия от звуци, костюми и багри. Най-българското нещо, което може да се види на Великден е в с. Елешница, споделя Иван Стамберов.

Източник и снимки: www.kukeri.net

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!