Горещи новини

В Гърция има нови правила за плажовете, които трябва да спазвате, когато ги посещавате

-17:52-Razloginfo.com

Гърция е предпочитана дестинация за лятна ваканция, но тази популярност има и някои недостатъци. Огромното количество хора, които искат да се излежават на прекрасните плажове, води до проблеми с пренаселеността, а ресторанти и хотели често заемат огромни части от плажната ивица, което означава, че за свободно използване остава твърде малко.Броят на шезлонгите, които заемат бреговете на Гърция, накара местните жители да протестират за място на плажа миналата година – и сега изглежда, че те най-накрая са били чути. В съобщение в TikTok гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис представи новия „закон за плажовете“ – списък с правила, които имат за цел да направят плажовете по-подредени, но и „справедливи“.

От пролетта едно от правилата е, че 70 % от плажовете трябва да бъдат свободни от шезлонги, за да се предотврати пренаселеността. В защитените зони този процент трябва да бъде 85, а в екологично чувствителните зони – които ще бъдат обозначени като „недосегаеми плажове“ – шезлонгите ще бъдат напълно забранени.

Освен това между шезлонгите и бреговата линия трябва да има поне четири метра разстояние, за да се улесни достъпът до морето за всички.

Въпреки че тези правила са въведени, за да се ограничи господстващото положение на баровете и ресторантите на плажната ивица, концесиите на плажа ще се предоставят чрез онлайн търгове. И за да се гарантира, че всички спазват правилата, плажовете ще бъдат наблюдавани от дронове.

Гърция се гордее с едни от най-красивите плажове в света – крайно време е те да бъдат защитени, доволни от мерките са местните.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!