Горещи новини

В Благоевград: Парите от зарята да се дарят на пострадалите от пожара

-16:27-Razloginfo.com

Благоевградчани искат парите от зарята за Нова година да се дарят на пострадалите от пожара в квартал „Струмско“. „Заря в Джумаята сме гледали достатъчно“, категорични са хората.Общинският съветник Албина Анева ще дари заплатата си като общински съветник за декември по сметката на семействата, пострадали от пожара. Тя апелира и към другите си колеги да го направят, а също подкрепя и предложението да няма заря. Смята, че с тези пари ще се подпомогнат семействата от опожарения блок, които вече сами започнаха да го ремонтират.

Кандидатът за кмет Стефан Делиов също се обърна към всички настоящи, бивши и участвали в избори, общински съветници и кметове.

Ето какво написа: Уважаеми колеги, наричам Ви колеги, защото и аз бях там сред вас в листите. Всички, докато бяхме на изборната скамейка се, опитвахме да убедим хората, че ние сме техните представители, че ние милеем за тях и че ще бъдем най-добрия избор. Мисля, че сега имаме повод да го докажем!

Всички ние знаем за пожара в квартал Струмско и всички ние сме длъжни да докажем, че наистина ни интересуват хората, а не личния интерес!

Моля, всеки да се присъедини към инициативата на гражданите ни и да подкрепи пострадалите с каквото може! Прилагам пост за набиране на дрешки за деца, чиито дом е пострадал при пожара и смятам, че е изключително спешно в тези студени дни да не оставяме децата да мръзнат докато ходят на училище. Благодаря за вниманието и весело посрещане на Новата година и дано тя бъде по-успешна, както за хората, така и за Община Благоевград!“

Актьорът Игор Дамянов също застана с лицето си и каза публично, че е против даването пари за фойерверки и пирове по време на чума, образно казано. Въпросът е морален.

Имаше и такива, които смятат, че не само общината, но и всеки, който е заделил там 10 лева за пиратки, ги даде за хората в немилост.

Е, естествено не може и без обратната гледна точка.

„Но да смятаме, че отмяната на зарята е единственият начин да покажем съпричастност към пострадалите семейства (всички пострадали семейства през 2021 година) е отбиване на номера“, написа благоевградчанка.

Дали ще се обединим за хората в нужда, предстои да видим.

Кметът: Цялата сума за заря за хората от изгорелия блок от моята заплата

Цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г. ще бъде преведена по сметката на хората от изгорелия блок в кв. „Струмско“, но не от бюджета на Община Благоевград, а лично от моята заплата! Това написа кметът на Благоевград Илко Стоянов. Не счита за нужно да обявява какъв точно е размерът на сумата. „Целта е не да се мерим в цифри и морал, а да опитаме да прекратим противопоставянето между самите нас. Не знам дали ще успея, но по този начин се опитвам да запазя баланса на това многообразие от мнения, от което Благоевград има нужда“.

Кметът в поста си обяснява защо не може преместване на бюджетни пари от едно перо в друго.“ Дори Община Благоевград да се лиши от пиротехническото шоу по повод настъпването на Новата 2022 г., тези пари НЯМА как да бъдат преведени по сметката на нуждаещите се от изгорелия блок в кв. „Струмско“, защото това би било незаконосъобразно. Нещо повече, това действие само по себе си не би било дарителство, а преместване на бюджетни пари от едно перо в друго. Дарителството е ЛИЧЕН акт на всеки човек, а не действие на администратор или политик. Точно заради това, ще си позволя да наруша частично едно мое лично правило и го правя единствено, за да спра спекулациите, манипулациите и противопоставянето между хората по време на най-светлите празници“.

И припомня: „Всички ние, заедно, направихме Коледата възможна! Направихме така че децата на Благоевград да почувстват Коледния дух на доброта, мир и любов. Всички дарителски акции и инициативи протекоха блестящо, въпреки трудните времена, в които живеем. Дарители от нашия град, дарители от цял свят се включиха в благотворителните кампании и направиха щастливи много хора. Това се дължи на енергията, която създадохме ЗАЕДНО!

Чрез една от националните медии беше популяризирана кампания за това да няма светлинно и звуково шоу по повод настъпването на Новата година. Вследствие на това ми писаха и звъняха много хора. На някои успях да отговоря, на други – не. Мненията са различни, защото хората сме различни, но най-важното е да се научим да живеем с това многообразие помежду си. Най-голямото богатство на българската нация проличава именно тогава, когато приемем другите такива, каквито са. Нямам против нито една кампания, но винаги съм искал кампаниите да се водят с позитивните мотиви в тях, а не на принципа на противопоставянето и разделението. За съжаление винаги е имало и такива хора, които се възползват от болката и страданието на другите, поради което се налага да внеса някои пояснения. Накрая искам отново да използвам възможността да благодаря на всички дарители, подкрепили различни каузи! Имаме уникални хора и приятели, а това означава, че ще пребъдем!“, обобщи градоначалникът.

Пловдивчанин с апел към Общината за премахване на новогодишна заря

Пловдивчанин с апел към Община Пловдив за премахване на традицията за новогодишна заря в 00:00 часа и даряване на спестените от разходи по нея средства за благотворителни инициативи, съобщава trafficnews.bg.

„Писах имейл до община Пловдив за отмяна и даряване на средствата за благотворителна инициатива по техен избор. Нека в навечерието на най-хубавите празници направим нещо добро за най-уязвимите“, споделя Николай Ангелов.

В обръщението си към общината той посочва, че фойерверките са непосредствена опасност за домашни любимци и бездомни животни. Те се отразяват негативно на възрастни хора и малки деца с разстройства на развитието.

Припомняме, че подобна инициатива бе одобрена вече от Стара Загора, където средствата, спестени от закупуването на новогодишна заря, е отидат за кауза.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!